Till innehåll på sidan

Den fängslade svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali

Skriftlig fråga 2019/20:1874 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-28
Överlämnad
2020-07-29
Besvarad
2020-08-12
Sista svarsdatum
2020-08-12
Svarsdatum
2020-08-12
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Alarmerande nyheter kommer från vetenskapsvärlden om att forskaren och experten i katastrofmedicin dr Ahmadreza Djalali nu är döende i Islamiska republiken Irans Evinfängelse. Ahmadreza är svensk medborgare och forskare vid Karolinska institutet (KI). Hans fru Vida Mehrannia och de två barnen bor i Stockholm.

För fyra år sedan arresterades han av den iranska säkerhetstjänsten efter att ha bjudits in att föreläsa vid universiteten i Tehran och Shiraz i sitt gamla hemland. Han anklagades för spioneri och dömdes senare till döden efter tortyr och en riggad rättegång. Fängelsetiden har varit full av umbäranden och sjukdom. Att när som helst kunna avrättas och oron för familjen i Sverige innebär en ständigt tärande fysisk och psykisk tortyr. Nu har covid-19 spridits i fängelset. Bilder på Ahmadreza som har kommit från World Association for Emergency and Disaster Medicine talar sitt tydliga språk: Ahmadreza Djalalis är förfärligt avmagrad, och det är uppenbart att hans liv hänger på en mycket skör tråd. 

Men en fortsatt fängelsevistelse för Ahmadreza kan innebära döden innan bödeln knackar på celldörren. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer utrikesministern ta initiativ till att Sverige driver på för att kravet på Ahmadrezas frigivande framförs till Irans regering?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1874 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1874 av Amineh Kakabaveh (-) Den fängslade svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali

Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag kommer ta initiativ till att Sverige driver på för att kravet på Ahmadreza Djalalis frigivande framförs till Irans regering.

Ett intensivt arbete sker för Ahmadreza Djalali i Stockholm och vid vår utlandsmyndighet i Iran. Jag har vid upprepade tillfällen tagit upp fallet med företrädare för Iran på hög nivå, inklusive utrikesministern. Jag har framfört vår oro över hans hälsa och krav på att dödsdomen mot honom inte verkställs. Även EU har uppvaktat Iran i ärendet.

Vår ambassad i Teheran begär regelbundet konsulärt tillträde för att kunna besöka Djalali. Iran har hittills inte beviljat tillstånd för besök med hänvisning till att man betraktar Djalali som enbart iransk medborgare.

Sverige och EU fördömer tillämpningen av dödsstraffet i alla dess former. Det är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning.

Utrikesförvaltningen fortsätter att arbeta med det konsulära uppdraget för svenskar utomlands, däribland de som är frihetsberövade, trots det svåra läge som utbrottet av covid-19 orsakat.

Stockholm den 12 augusti 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.