Den fortsatta krisen för flyget

Skriftlig fråga 2021/22:1331 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-03-22
Överlämnad
2022-03-23
Anmäld
2022-03-24
Sista svarsdatum
2022-03-30
Svarsdatum
2022-04-08
Besvarad
2022-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nu har flygets största globala kris någonsin, förorsakad av viruset covid-19, pågått i två år. Förhoppningen om en snar återhämtning släcktes under hösten 2021, och vi ser nu återigen att flygbolagen tvingas ställa in flygningar till följd av restriktioner och stängda gränser. Därutöver har den ryska invasionen av Ukraina kommit att påverka den globala flygindustrin.

Detta är en utveckling som får dramatiska följder. Swedavia har för 2021 redovisat en  minskning med drygt 70 procent jämfört med resenärsnivåerna före pandemin 2019. Situationen för många regionala flygplatser är lika alarmerande. Coronapandemins påverkan är på inget sätt över ännu och till detta har nu adderats påverkan av den ryska invasionen av Ukraina.

Sammantaget är detta en stor utmaning för samtliga transportslag men i synnerhet för flyget. För samhället i stort innebär det en utmaning i att upprätthålla det mått av tillgänglighet som fordras för människor och företag i och utom landet.

Underskotten i flygets infrastruktur fortsätter att ackumuleras, men upplevelsen är att den svenska regeringen inte agerar på detta. Statsrådet svarade följande på en tidigare fråga att vi kommer att fortsätta följa flygets utveckling, inklusive det gemensamma avgiftsutjämningssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage (GAS).

Jag vill då påminna statsrådet om att Sverige har full rådighet på de så kallade GAS-avgifterna; det är en nationell fråga. Där kan regeringen agera direkt. När det gäller flygtrafikledningsavgifterna är det korrekt att det är EU-regelverket som gäller, men här förbiser statsrådet att staterna själva inrättade en covidmöjlighet att skjuta till kapital till sin nationella provider för att lindra pandemins effekter. Det är alltså inget som den svenska regeringen ännu har gjort trots att även detta är en fråga med nationell rådighet. Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att de som en följd av covid-19 uppkomna underskotten inte bara kan följas utan det måste självklart också vidtas åtgärder och problemen hanteras av den svenska regeringen.

Utöver ovanstående har så den tragiska krisen i Ukraina kommit att påverka flyget ytterligare. Det är en påverkan i form av bland annat

  • ökade bränslepriser
  • längre flygvägar
  • sämre passagerarunderlag på grund av minskad vilja att resa
  • en leasingindustri som riskerar kollaps om Ryssland nationaliserar sin leasade flygflotta.

Det finns nu skäl att ställa sig frågan vad den samlade effekten av covid-19 och den pågående konflikten i Ukraina innebär för tillgänglighet i form av flygtransport i vårt land och till/från vårt land. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har ministern skaffat sig en bild av den samlade effekten av covid-19 och Ukrainakrisen för svensk flygindustri och i så fall, vilka åtgärder avser statsrådet/regeringen att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1331 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/ 00764 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1331 av Anders Åkesson (C)
Den fortsatta krisen för flyget

Anders Åkesson har frågat mig om jag har skaffat mig en bild av den samlade effekten av covid-19 och Ukrainakrisen för svensk flygindustri, och i så fall vilka åtgärder jag/regeringen avser att vidta.

Coronapandemin har drabbat luftfartens aktörer mycket hårt. Regeringen har till följd av pandemin genomfört flera åtgärder för att stödja aktörer inom luftfarten. Förutom alla generella åtgärder som kommit dem till del – korttidspermitteringar, omställningsstöd m. m. – har regeringen bl.a. beslutat om ökat temporärt driftstöd till regionala flygplatser, uppdrag till Trafikverket att ingå avtal om temporära beredskapsflygplatser och uppdrag att flygplatser fortsatt ska vara beredskapsflygplatser under 2022, temporär allmän trafikplikt och upphandling av flygtrafik till Norrland och Gotland, lån till leverantörer av lokal flygtrafikledning vid icke-statliga flygplatser för intäktsbortfall till följd av pandemin, kreditgarantier för lån på upp till 5 miljarder kronor till flygföretag samt kapitaltillskott till Swedavia AB på 2,5 miljarder kronor.

Gällande avgiftsutjämningssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage (GAS) kan jag konstatera att en annan finansiering än avgifter skulle kräva en ändring av lagen om luftfartsskydd. Regeringskansliet har en promemoria om en lagändring på remiss till den 15 maj. Regeringen har ännu inte tagit ställning till om en ändring av lagen om luftfartsskydd är lämplig.

Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina beslutade regeringen tidigt om förbud mot rysk luftfart i svenskt luftrum. Förbudet syftar till att ytterligare isolera Ryssland. Liknande beslut fattades även på EU-nivå.

De åtgärder som regeringen har vidtagit visar att regeringen tagit utmaningen för flyget på största allvar och vi kommer att fortsätta följa flygets utveckling inklusive effekterna av kriget i Ukraina.

Stockholm den 8 april 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.