Den grova kriminaliteten i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:500 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

På fredagen inleddes rättegången i Alingsås tingsrätt mot två män, en 25-åring och en 23-åring, från en liga som misstänks ha specialiserat sig på att råna butiker i framför allt Västra Götaland de senaste två åren. Målet för ligan har hela tiden varit att komma åt butikernas kassaskåp, och totalt ska de ha kommit över cirka 1 miljon kronor från ett tjugotal rån.

Utöver de två åtalade har två andra anhållits i sin frånvaro. Enligt åklagaren finns det skäl att misstänka att de gömmer sig utomlands.

Vid ett rån i Vårgårda i juni 2019 hade en tolvpojke gått in i butiken tillsammans med en kompis kort före stängning för att köpa en påse ostbågar. Rånarna befann sig då redan inne i butiken. Kompisen hann ut men tolvåringen blev kvar. Enligt åklagaren fördes han till en lagerlokal med en stor kniv riktad mot sig. Där tvingades han ligga under en längre tid med ansiktet mot golvet.

Det är givetvis traumatiserande för offret och kan sätta spår för all framtid hos denna lilla pojke.

Att situationen har spårat ur i Sverige råder det ingen tvekan om, och regeringen har misslyckats kapitalt med att komma till rätta med den alltmer växande och allt grövre kriminaliteten. Att en tolvåring utsätts för ett sådant övergrepp är fullständigt oacceptabelt i ett land som för inte så många decennier sedan hade ett helt annat samhällsklimat.

Sverige har genom en okontrollerad invandring och avsaknad av polisiära och juridiska resurser samt ett daltande med brottslingar utvecklats i en riktning som blir alltmer skrämmande för skötsamma medborgare. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att komma till rätta med den mycket negativa utvecklingen i landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:500 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:500 och 2020/21:502 av Björn Söder (SD) Den grova kriminaliteten i Sverige och Granatattack mot polis samt 2020/21:522 av Thomas Morell (SD) Beskjutning av bussar

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att komma till rätta med den mycket negativa utvecklingen i landet och varför jag tillåter att denna utveckling sker och om inte, vilka åtgärder jag tänker vidta. Thomas Morell har också frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stoppa den här utvecklingen.

Regeringen ser mycket allvarligt på den grova kriminaliteten och har under de senaste åren vidtagit en lång rad åtgärder för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Vi har genomfört en rad straffskärpningar, till exempel när det gäller vapenbrott och allvarliga våldsbrott, och vi har haft framgångsrika amnestier för vapen och explosiva varor.

Regeringen har presenterat 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet – det mest omfattande i Sveriges historia – med förslag vad gäller nya verktyg för myndigheterna, skärpta straff, bättre brottsförebyggande arbete och utökat stöd för avhoppare. Programmet genomförs punkt för punkt.

Samtidigt gör vi den största satsningen någonsin på Polismyndigheten, som till 2024 ska ha ökat antalet anställda med sammantaget 10 000 personer jämfört med antalet vid ingången av 2016. Vid halvårsskiftet 2020 hade antalet anställda ökat med mer än 5 000 sedan satsningen inleddes och det har aldrig funnits så många poliser som i år.

Rättsväsendets myndigheter behöver också effektiva verktyg. Möjligheten att läsa krypterad kommunikation, s.k. dataavläsning, är redan på plats. En utredare har överlämnat förslag som ska förbättra förutsättningarna för polisen att göra husrannsakan för att leta efter vapen och andra farliga föremål. Regeringen har förenklat användningen av hemliga tvångsmedel och förslag om att utöka möjligheterna att använda sådana tvångsmedel ska utredas.

Regeringen har också förbättrat förutsättningarna för kamerabevakning, vilket stärker möjligheterna att bekämpa brott och kan bidra till ökad trygghet i samhället. Regeländringarna, som har skett i flera steg, har lett till att ett antal brottsbekämpande myndigheter, bland annat Polismyndigheten, samt butiker, köpcentrum, apotek och aktörer i kollektivtrafiken i dag kan bedriva kamerabevakning utan tillstånd från Datainspektionen.

För att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet krävs, förutom ett brett arbete mot segregation och ojämlika uppväxtvillkor, tidiga och samordnade insatser från många aktörer, inte minst socialtjänst och skola. Regeringen har gett Statens skolverk och Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra ett utvecklingsarbete som ska syfta till att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten så att barn och unga får tidiga och samordnade insatser.

I vissa fall krävs mer ingripande åtgärder för att kunna bryta en påbörjad kriminell bana och förhindra fortsatt brottslighet. Regeringen har beslutat om stöd till kommunerna för familjehemsplaceringar och tillskjuter medel för att bland annat öka platskapaciteten vid Statens institutionsstyrelse.

Arbete pågår med att avskaffa ungdomsreduktionen för unga myndiga vid allvarlig brottslighet och vid årsskiftet införs en ny påföljd, ungdomsövervakning, med helghemarrest som utgångspunkt. Regeringen låter också utreda en skärpt straffrättslig reaktion mot brott med kopplingar till kriminella uppgörelser, mot narkotikaförsäljning och mot dem som involverar unga i kriminalitet.

Vi ska bekämpa kriminaliteten på bred front genom att både bekämpa brotten och brottens orsaker. För att åstadkomma detta behövs ett långsiktigt och strukturerat brottsförebyggande arbete som involverar hela samhället. Därför har regeringen tagit fram det första nationella brottsförebyggande programmet på 20 år – Tillsammans mot brott. Regeringen avser att inom kort återkomma med en redovisning av åtgärder i enlighet med målsättningarna i programmet. Kommunerna fyller en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet och en utredning har därför fått i uppdrag att lämna förslag på hur ett lagstadgat kommunalt ansvar för hur det brottsförebyggande arbetet kan utformas.

Regeringens arbete för att motverka den grova kriminaliteten fortsätter med oförminskad kraft.

Stockholm den 25 november 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.