Den kyrkoantikvariska ersättningen

Skriftlig fråga 2023/24:921 av Louise Thunström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-18
Överlämnad
2024-05-20
Anmäld
2024-05-21
Svarsdatum
2024-05-29
Sista svarsdatum
2024-05-29
Besvarad
2024-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Under 2024 pågår en så kallad kontrollstation om det kyrkliga kulturarvet. Som en del i det arbetet överlämnade regeringen i april skrivelsen De kulturhistoriska värdena inom Svenska kyrkan – om förvaltningen av det kyrkliga kulturarvet (Skr. 2023/24:109) till riksdagen.

Svenska kyrkan har i sin kontrollstationsrapport, liksom i den föredragning som de nyligen höll i kulturutskottet, slagit larm om att den kyrkoantikvariska ersättningen har urholkats under lång tid. Följden har, menar Svenska kyrkan, blivit att det uppstått en växande underhållsskuld på många platser i landet. Nödvändiga reparationer av kyrkobyggnader måste skjutas på framtiden, vilket gör att skadorna blir värre och än mer kostsamma.

Nyligen gick Linköpings stift ut med ett pressmeddelande om angelägna projekt som inte har kunnat tilldelas medel. Liknande besked har kommit från andra stift under våren.

I regeringens skrivelse bekräftas bilden av att det har skett en urholkning av den kyrkoantikvariska ersättningens reella värde och att det finns ett växande gap mellan församlingarnas uttryckta behov och ersättningens faktiska storlek.

Svenska kyrkan har mot bakgrund av det rådande läget tagit fram ett konkret förslag om att höja den kyrkoantikvariska ersättningen successivt från dagens nivå på 460 miljoner till 700 miljoner kronor år 2027 för att därefter inflationssäkra anslaget.

Svenska kyrkan anser att det brådskar att rädda det kyrkliga kulturarvet och menar att höstens budgetproposition blir avgörande för det kyrkliga kulturarvet under många år framöver.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av Svenska kyrkans konkreta förslag till successiv återställning av den kyrkoantikvariska ersättningens reella värde fram till år 2027 för att därefter inflationssäkra det?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:921 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Svar på fråga 2023/24:921 Den kyrkoantikvariska ersättningen

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Svar på fråga 2023/24:921 av Louise Thunström (S)
Den kyrkoantikvariska ersättningen

Louise Thunström har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av Svenska kyrkans konkreta förslag till successiv återställning av den kyrkoantikvariska ersättningens reella värde fram till år 2027 för att därefter inflationssäkra det.

Regeringen har i skrivelsen De kulturhistoriska värdena inom Svenska kyrkan – om förvaltningen av det kyrkliga kulturarvet (skr. 2023/24:109), redovisat hur den kyrkoantikvariska ersättningen har använts under perioden 2002–2022. Skrivelsen behandlar också frågor om tillgängligheten till de kyrkliga kulturminnena, kunskaps- och kompetensfrågor, samverkan mellan Svenska kyrkan och myndigheterna inom kulturmiljöområdet och de kyrkliga kulturminnenas vård- och underhållsbehov.

Av skrivelsen framgår att den kyrkoantikvariska ersättningen har stor betydelse för vården och bevarandet av det kyrkliga kulturarvet. Vidare görs bedömningen att staten även fortsättningsvis, tillsammans med Svenska kyrkan, bör ta ansvar för att det kyrkliga kulturarvet bevaras, används och utvecklas, liksom att villkoren för den kyrkoantikvariska ersättningen bör präglas av långsiktighet och förutsägbarhet.

I skrivelsen anges vidare att regeringen har för avsikt att återkomma till riksdagen med förslag till den kyrkoantikvariska ersättningens nivå i budgetpropositionen för 2025.

 

Jag kan inte föregripa den pågående budgetprocessen i den aktuella frågan.

Stockholm den 29 maj 2024

 

 

 

Parisa Liljestrand

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.