Den ökande trängseln i kollektivtrafiken

Skriftlig fråga 2020/21:25 av Helena Antoni (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-10
Överlämnad
2020-09-11
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Många branscher har drabbats hårt av den pågående pandemin, så även kollektivtrafiken. Busschaufförer, tågvärdar, spårvagnsförare med flera är en yrkesgrupp som utsatts mycket hårt av både permitteringar och av den smittorisk som yrket medför.

Nu står vi i ett läge där skolor öppnar upp, fysiska arbetsplatser välkomnar tillbaka medarbetare och folk har börjat röra sig mer och mer i kollektivtrafiken. Än så länge är det färre som reser i kollektivtrafiken än i fjol, men antalet ökar vilket innebär en risk för ökad smittspridning.

Nu efterlyser länsstyrelserna nationella riktlinjer.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad är ministern beredd att göra för att säkerställa en trygg kollektivtrafik?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:25 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2020/21:25 av Helena Antoni (M)
Den ökande trängseln i kollektivtrafiken

Helena Antoni har frågat mig vad jag är beredd att göra för att säkerställa en trygg kollektivtrafik.

Den pågående pandemin ställer krav på att kollektivtrafiken kan nyttjas på ett säkert sätt för att undvika smittspridning. Ansvaret för detta vilar på dem som tillhandahåller kollektivtrafiken, det vill säga kollektivtrafikmyndigheter och operatörer, men även på oss alla som nyttjar kollektivtrafiken.

Turtäthet och kapacitet behöver upprätthållas i den omfattning som krävs för att minska risken för trängsel och likaså är det viktigt att följa de av Folkhälsomyndigheten utfärdade rekommendationerna för att undvika onödiga resor samt att i största möjliga mån undvika att resa i rusningstid. De regionala kollektivtrafikmyndigheterna har tillsammans med branschen tagit fram en vägledning inför skolstarten i höst. Jag förutsätter att denna vägledning efterföljs.

Regeringen har lämnat stora direkta stöd till kollektivtrafiken för att säkerställa att kollektivtrafikmyndigheterna kan upprätthålla trafikutbudet trots minskade biljettintäkter. Under 2020 uppgår stödet till 3 miljarder kr. I budgetpropositionen för 2021 föreslås ytterligare ett riktat stöd på 2 miljarder kronor. Därutöver har regeringen för 2020 tillfört 26 miljarder kronor till det generella statsbidraget till kommuner och regioner, varav 12,5 miljarder kronor föreslås som ett permanent tillskott. . För 2021 har ytterligare 10 miljarder kronor tillförts.

Sammanlagt görs stora insatser för att minska smittspridningen i kollektivtrafiken.

Stockholm den 22 september 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.