Den småskaliga vattenkraften

Skriftlig fråga 2021/22:1500 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-26
Överlämnad
2022-04-27
Anmäld
2022-04-28
Svarsdatum
2022-05-04
Sista svarsdatum
2022-05-04
Besvarad
2022-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Riksdagen och regeringen har flera gånger beslutat att den småskaliga vattenkraften ska få vara kvar. Besluten har varit klara och entydiga. Utrivning ska bara komma i fråga i undantagsfall. Omprövningarna enligt den nationella planen får inte bli så betungande att verksamheten inte kan fortsätta bedrivas.

Omprövningarna enligt planen är nu igång. När Vattenkraftens Miljöfond nyligen presenterade siffror visade det sig att närmare 40 procent ansökt om utrivning. Kontakter med kraftverksägare visar att de flesta av dessa inte vill lägga ned verksamheten och ansöka om utrivning, men de ser ingen annan utväg.

Slutsatsen är att omprövningarna för många blivit precis så betungande som riksdagen slog fast att de inte fick bli. Myndigheter försöker lasta på kraftverksägarna så mycket åtgärder att fortsatt drift inte ska bli lönsam. Detta strider mot den politiska viljan som den kommit till uttryck i en rad beslut i riksdagen.

Riksdagen satte också upp en gräns för hur mycket produktionen av el från småskalig vattenkraft fick minska till följd av omprövningarna. Denna gräns överskrids nu, enligt en prognos från branschen, cirka åtta gånger om myndigheterna inte ändrar sitt arbetssätt.

Riksdagen har också beslutat att myndigheterna ska ta till vara alla de möjligheter till undantag som vattendirektivet medger (kraftigt modifierat vatten, KMV, och mindre stränga krav, MSK). Vattenmyndigheterna håller fast vid sina egna regler och har alltså inte hörsammat riksdagens beslut när det gäller undantag och mindre stränga krav. Sverige sticker ut i en internationell jämförelse med enbart 2,7 procent klassad som KMV. Exempelvis har Norge över 10 procent.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vad ämnar ministern och regeringen göra för att säkerställa att myndigheterna följer de beslut som riksdag och regering har tagit i frågan?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1500 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)


Svar på fråga 2021/22:1500 och 2021/22:1501 av Magnus Jacobsson (KD) Den småskaliga vattenkraften och Stopp för omprövningen av den småskaliga vattenkraften

Magnus Jacobsson har frågat mig vad jag och regeringen ämnar göra för att säkerställa att myndigheterna följer de beslut som tagits av riksdag och regering när det gäller omprövning av den småskaliga vattenkraften.

Vattenkraften är en viktig del av vår energimix och den gröna omställningen. Omprövningen av vattenkraften innebär att den ska förses med miljövillkor som ger största möjliga nytta för både vattenmiljön och för elförsörjningen.

Miljöbalkens reglering av moderna miljövillkor för vattenkraftverk och dammar med en systematisk prövning i enlighet med en nationell plan syftar till att säkerställa att Sverige lever upp till EU-rättens miljökrav samtidigt som prövningarna ska utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan. En prövning i enlighet med en nationell plan ska säkerställa att avvägningar mellan behovet av en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel och behovet av vattenmiljöförbättrande åtgärder i den enskilda prövningen sker utifrån ett nationellt helhetsperspektiv.

En nationell plan beslutades av regeringen i juni 2020 och kompletteras av bestämmelser i förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter, där det framgår när en verksamhetsutövare senast ska ha gett in sin ansökan om prövning för moderna miljövillkor. De första ansökningarna om prövning lämnades in den 1 februari i år och tidsplanen för när en ansökan om prövning senast ska ha getts in till prövningsmyndigheten sträcker sig till den 1 februari 2037.

Utifrån den nationella planen kommer vattenkraftverk och dammar i Sverige att prövas systematiskt. Som framgår av planen är ambitionen att det slutliga resultatet av moderniseringen av vattenkraften ska innebära en så liten produktionsförlust som möjligt i förhållande till riktvärdet om att begränsa produktionsförlusten till högst 1,5 terawattimmar. Av planen följer att myndigheterna ska vidta de åtgärder som behövs för att omprövningarnas sammantagna negativa inverkan på nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel ska hållas på ett minimum och att största möjliga hänsyn tas till riktvärdet.

I förordningen om vattenverksamheter regleras myndigheternas skyldighet att i arbetet med att genomföra planen, hålla den uppdaterad och bevaka och vidta de åtgärder som behövs för att prövningarnas sammantagna negativa inverkan på en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel ska hållas till ett minimum och att största möjliga hänsyn tas till riktvärdet om 1,5 terawattimmar. Skyldigheten omfattar inte enbart yttranden i prövningarna, utan även beslut om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön, såsom statusklassning och beslut om miljökvalitetsnormer.

Regeringen har genom ändringar i vattenförvaltningsförordningen (2004:660) infört en skyldighet för vattenförvaltningen att fullt ut använda alla de möjligheter som EU-rätten ger avseende undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade. Denna skyldighet kompletteras i nyssnämnda förordning med en s.k. ”ventil” som innebär en skyldighet för vattenmyndigheten att underrätta regeringen när en föreskrift om en miljökvalitetsnorm ifrågasätts vid prövningen av en viss verksamhet. Regeringen har då – under förutsättning att EU-rätten ger utrymme för en sådan tolkning – möjlighet att besluta om ändring av myndighetens föreskrifter.

Redan i dag har länsstyrelserna i uppdrag att redovisa hur de arbetar med att genomföra den nationella planen samt redovisa vilka undantag som har beslutats och vilka vatten som har förklarats som kraftigt modifierade. Regeringen kommer i tillägg till detta även att ge berörda myndigheter i uppdrag att genomföra en samlad uppföljning av den nationella planen under året.

Jag anser att vi behöver mer förnybar, grön el – inte mindre. Det finns ett tydligt och uttalat riktvärde om att begränsa produktionsförlusten till högst 1,5 terawattimmar. Processen och prövningarna kommer löpande och noggrant följas upp och jag känner mig trygg med att vi i Sverige ska kunna kombinera fortsatt stabil vattenkraftsel med moderna miljövillkor.

Stockholm den 4 maj 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.