Den statliga förvaltningspolitiken

Skriftlig fråga 2012/13:219 av Wasberg, Meeri (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-19
Anmäld
2012-12-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-01-09
Svar anmält
2013-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga

2012/13:219 Den statliga förvaltningspolitiken

av Meeri Wasberg (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

På regeringens hemsida går det att läsa att svensk statsförvaltning håller världsklass och att detta är en viktig konkurrensfördel som behöver utvecklas i takt med allt högre krav från medborgare, företag, kommuner etcetera.

Vi kan alla se hur trycket på våra statliga myndigheter ökar, både på grund av fler och mer komplicerade uppgifter men också för att det är våra statstjänstemän som tvingas möta enskilda människors frustration i pressande situationer, allt oftare med hot och våld som följd.

Jag konstatera att det finns uppenbara behov av att uppgradera de demokratiska värdena i statsförvaltningen, men åtgärderna lyser med sin frånvaro.

Krus, som haft uppdraget att stödja och samordna myndigheternas arbete med strategisk kompetensförsörjning, kommer att läggas ned vid årsskiftet.

Det görs inte heller för 2013 några justeringar för lönekostnader utan enbart för lokaler och it-kostnader.

Min fråga till statsrådet är därför:

Avser statsrådet Attefall att fylla de vackra orden om staten, dess uppgift och dess anställdas roll med något reellt innehåll för att förbättra möjligheten att ge rätt service/tjänst i rätt tid och på rätt plats?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:219 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 9 januari

Svar på fråga

2012/13:219 Den statliga förvaltningspolitiken

Statsrådet Stefan Attefall

Meeri Wasberg har frågat mig om jag avser att fylla de vackra orden om staten, dess uppgift och dess anställdas roll med något reellt innehåll, för att förbättra möjligheten att ge rätt service/tjänst i rätt tid och på rätt plats.

Som Meeri Wasberg pekar på håller den svenska statsförvaltningen en hög internationell klass. De statliga myndigheterna är effektiva och åtnjuter ett högt förtroende hos medborgare och företag. Detta framgår av bland annat Statskontorets rapporter om medborgarnas förtroende. Det krävs ett ständigt pågående arbete för att bibehålla och höja förvaltningens kvalitet. Ett stort ansvar ligger på varje myndighet att, i samverkan med andra, utveckla den egna verksamheten. Regeringen utvecklar kontinuerligt regelverken och myndighetsorganisationen för att den statliga förvaltningen ska ha bästa möjliga förutsättningar att verka i samhället.

I handlingsprogrammet En statsförvaltning i förnyelse pekar regeringen på viktiga områden för fortsatt utveckling. Bland annat framhålls vikten av att förvaltningen arbetar innovativt, att kvalitetsarbetet förstärks och att den gemensamma värdegrunden stärks.

I syfte att höja effektiviteten och kvaliteten i offentlig verksamhet på nationell, regional och lokal nivå har regeringen tillsatt ett nationellt råd för innovation och kvalitet i offentlig sektor. Rådet ska stödja och stimulera innovations- och förändringsarbete i offentlig verksamhet som kan resultera i betydande förbättringar för medborgare och företag och effektivisering av befintliga processer. Rådet ska anlägga ett helhetsperspektiv och beakta erfarenheter av och förutsättningar för ett mer systematiskt arbete med värdeskapande, kvalitet och produktivitetsutveckling.

Regeringen satsar 5 miljoner kronor årligen 2013–2016 för att fortsatt främja värdegrundsarbetet i den statliga förvaltningen. Regeringen förbereder tillsättningen av en värdegrundsdelegation. Delegationens uppgift är att i samarbete med andra aktörer inom statlig förvaltning bidra till att uppfylla regeringens delmål att de statsanställda ska ha kunskap om och förståelse för de grundläggande värden i statsförvaltningen och rollen som statstjänsteman. Verksamheten inriktas mot aktiviteter, skrifter och andra utåtriktade insatser. Målgruppen är myndighetschefer, fackliga företrädare och anställda vid statliga myndigheter.

Regeringen har inrättat Statens servicecenter med uppgift att tillhandahålla administrativt stöd till andra myndigheter. Genom den effektivisering som detta innebär, kan resurser frigöras hos myndigheterna. Varje myndighet kan därigenom koncentrera sig på sin kärnverksamhet och utveckla den.

Detta är exempel på några av de åtgärder som regeringen har vidtagit för att uppfylla de förvaltningspolitiska målen och för att möjliggöra för tjänstemännen vid våra myndigheter att kunna ge service av hög kvalitet i rätt tid och på rätt plats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.