Den svenska vaccinationsstrategin

Skriftlig fråga 2020/21:2074 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-04
Överlämnad
2021-03-05
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccinationen i Sverige går alldeles för långsamt på grund av försenade leveranser av vaccindoser. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppger att man hittills, till utgången av februari, inte ens fått en tredjedel av det antal doser som var beräknat när SKR och regeringen i december träffade en överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

I detta läge, menar vi moderater, måste regeringen göra allt den kan för att Sverige ska få ökad tillgång till vaccin och för att påskynda vaccinationen. I socialutskottet har Moderaterna väckt ett utskottsinitiativ med ett tydligt krav på regeringen: Undersök möjligheterna för Sverige att köpa in vaccin på egen hand.

Förutom att jobba hårt och intensivt för att uttömma alla möjligheter att öka tillgången till vaccin finns det också anledning att se över hur tillgängligt vaccin används i syfte att påskynda vaccinationen av befolkningen. Konkret skulle detta kunna handla om att bland annat se över rekommendationerna för intervallet mellan vaccindos ett och två. Detta har flera länder redan gjort, däribland Finland där rekommendationen nu är ett intervall om tolv veckor mellan den första och andra dosen vaccin. Intervallet har förlängts i syfte att snabbare öka vaccinationstäckningen utifrån tillgänglig mängd vaccin. Ett annat sätt att påskynda vaccinationstäckningen skulle kunna vara att endast ge en dos till personer som redan har antikroppar mot covid-19. Dessa möjligheter, med dess för- och nackdelar, behöver analyseras och övervägas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över hur den svenska vaccinationsstrategin kan förändras i syfte att påskynda vaccinationen av befolkningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2074 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/02212 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2074 av Johan Hultberg (M)
Den svenska vaccinationsstrategin

Johan Hultberg har frågat mig om jag är beredd att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över hur den svenska vaccinationsstrategin kan förändras i syfte att påskynda vaccinationen av befolkningen.

Låt mig påminna om att det inte finns några uppgifter om att godkända vaccin ligger på lager och väntar på att bli uppköpta. Såväl EU som regeringens vaccinsamordnare undersöker dock naturligtvis kontinuerligt möjligheten till nya avtal för att öka tillgången till vaccin. Vaccinsamordnarens uppdrag att kontinuerligt undersöka möjligheten till nya avtal är omfattande och exkluderar inte alternativet att köpa in vaccin på egen hand. Genom EU-samarbetet har Sverige avtal om vaccin för mer än hela befolkningen.

Låt mig därefter redogöra för det som även Folkhälsomyndigheten har kommunicerat: Myndigheten utvärderar noggrant kunskapsläget avseende vaccin och vaccinationer. Utvärderingen inkluderar självklart frågor om dosering och intervaller mellan doser. Exempelvis rekommenderar Folkhälsomyndigheten ett intervall om 9 till 12 veckor mellan dos 1 och dos 2 av AstraZenecas vaccin. Den här typen av översyn ingår redan i det regeringsuppdrag som Folkhälsomyndigheten har sedan i maj i fjol om den nationella vaccinationsplanen.

Stockholm den 17 mars 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.