Den vita käppens status som trafiksymbol

Skriftlig fråga 2020/21:858 av Monika Lövgren (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-04
Anmäld
2020-12-07
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den vita käppen är en internationellt erkänd symbol som visar att användaren har en synnedsättning. Den vita käppen är de synskadades möjlighet att kommunicera med andra och seende trafikanter.

Därför är det viktigt att övriga trafikanter visar hänsyn till de personer med synnedsättning som vistas i trafiken. I samtal med Synskadades Riksförbund har jag fått information som visar att trafikanter inte visar den hänsyn som lagstiftningen kräver.

I dag finns inte den vita käppen omnämnd i de lagar och förordningar som reglerar trafikmiljön.

I 3 kap. 58–63 § trafikförordningen hanteras skyldigheter mot gående, cyklande och mopedförare.

En tydligare skrivning i just detta parti av lagstiftningen skulle skydda de synskadade i trafiken, ty huvudansvaret för att säkerställa god trafiksäkerhet åvilar den seende trafikanten.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är regeringen beredd att höja trafiksäkerheten för synskadade genom att lagstiftningsvägen eller genom annan reglering öka respekten för den vita käppens ställning i trafiken?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:858 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:858 av Monika Lövgren (SD)
Den vita käppens status som trafiksymbol

Monika Lövgren har frågat mig om regeringen är beredd att höja trafiksäkerheten för synskadade genom att lagstiftningsvägen eller genom annan reglering öka respekten för den vita käppens ställning i trafiken.

Av 2 kap. 1 § trafikförordningen (1998:1276) framgår att trafikanter ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna. De ska visa särskild hänsyn mot t.ex. personer som det framgår har ett funktionshinder, barn eller äldre. Den vita käppen är en sådan symbol som gör att det framgår att trafikanten ska visa särskild hänsyn. I miljöer där en stor andel synskadade vistas kan dessutom en tilläggstavla till vägmärke med fem svarta prickar på gul botten användas.

Eftersom regler om särskild hänsyn redan finns på plats i trafikförordningen kan jag konstatera att ytterligare reglering inte nödvändigtvis förbättrar trafiksäkerheten. För god effekt krävs även en god regelefterlevnad, vilket bland annat kan åstadkommas med hjälp av information och att polisen beivrar regelöverträdelser.

Trafiksäkerheten är viktig för regeringen och jag följer frågan.

Stockholm den 16 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.