Det humanitära lidandet i Afghanistan

Skriftlig fråga 2021/22:760 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-14
Överlämnad
2022-01-14
Anmäld
2022-01-18
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Talibanerna har tagit hela det afghanska folket som gisslan. Det sker utomrättsliga avrättningar, tortyr och kroppsstraff, en hotande hunger- och svältkatastrof för miljontals människor och hot mot såväl religiösa som etniska minoriteter. Men det är inte samma land som för 20 år sedan. Det sker motstånd mot talibanernas skräckvälde. Kvinnor protesterar på gator och torg. National Resistance Front of Afghanistan är den opposition som håller ett antal landområden.

Alla brott som sker mot krigets lagar måste också fördömas. Vilket också görs, det är utmärkt. En dag kommer det att bli ansvarsutkrävande av de som begår brott mot mänskligheten, krigets lagar med mera.

Det kommer att ta tid innan förövarna ställs inför domstol. Men den dagen kommer att komma.

Enligt FN:s världslivsmedelsprogram WFP står nästan 23 miljoner afghaner inför akut matbrist, varav 8,7 miljoner är nära svält. FN-organet beräknar att den humanitära sektorn i Afghanistan behöver tillskott på 4,4 miljarder dollar under året för att kunna distribuera mat till behövande människor runt om i landet. Från svensk sida hade det deklarerats att inte en enda krona ska gå till talibanerna. Det är helt rätt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka fler initiativ tänker statsrådet ta för att mildra det humanitära lidandet i Afghanistan?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:760 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2022/00569 Utrikesdepartementet Biståndsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:760 av Anders Österberg (S)
Det humanitära lidandet i Afghanistan

Anders Österberg har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att mildra det humanitära lidandet i Afghanistan.

Jag delar Anders Österbergs uppfattning att den humanitära situationen i Afghanistan är djupt oroande. Under 2021 betalade Sverige genom Sida ut 318 miljoner kronor i humanitärt stöd till Afghanistan, däribland WFP och OCHA. Stödet har bidragit till att människor fått mat att äta, att barn fått gå i skolan och att kvinnors hälsa stärkts. Förra året gick 80 miljoner kronor av dessa medel till WFP för att lindra matosäkerheten i landet.

Regeringen kommer under 2022 fortsätta att ge humanitärt stöd till icke-statliga aktörer som verkar i Afghanistan i linje med de humanitära principerna. Sidas preliminära allokering i år ligger på 245 miljoner kronor och är anpassad till de drastiskt ökade humanitära behoven i landet.

I nära samråd med andra givare stöttar Sverige därtill decentraliserade utvecklingsinsatser genom FN-systemet och viktiga icke-statliga aktörer så som Svenska Afghanistankommittén. Detta arbete är centralt för att undvika en kollaps av grundläggande samhällstjänster, så som sjukvård och utbildning, utan att finansiera eller legitimera talibanerna.

Sverige kommer fortsätta arbeta för att lindra den svåra humanitära krisen och stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, humanitära principer och internationell humanitär rätt i Afghanistan. Denna linje driver regeringen såväl inom EU som i andra internationella fora.

Stockholm den 26 januari 2022

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.