Till innehåll på sidan

Det kommunala informationsansvaret - eleverna som hamnar utanför

Skriftlig fråga 2013/14:46 av Löfstrand, Johan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-16
Anmäld
2013-10-16
Besvarad
2013-10-23
Svar anmält
2013-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 oktober

Fråga

2013/14:46 Det kommunala informationsansvaret – eleverna som hamnar utanför

av Johan Löfstrand (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Nästan en av fyra elever från de nationella programmen slutför inte gymnasiet inom tre år. I reella tal är det i en kommun som Linköping ca 250 ungdomar som varje år hoppar av gymnasiet. Det är allvarligt, eftersom en ofullständig gymnasieutbildning leder till större risk att hamna i långtidsarbetslöshet. Linköpings kommun har haft svårt att hitta lämpliga åtgärder för ungdomar att kunna återvända till studier eller annan sysselsättning. Ungefär hälften av ungdomarna som omfattas av det kommunala informationsansvaret i Linköping har behörighet till gymnasieskolan. Men det har av olika anledningar inte fungerat i den ordinarie gymnasieskolan. Då behöver kommunen kunna erbjuda alternativa studieformer. Men genom Gy 11 har dessa elever inte rätt till att gå in i introduktionsprogrammen, eftersom dessa enbart är öppna för elever som är obehöriga till gymnasieprogrammen. Eftersom gymnasieskolan inte är obligatorisk utan frivillig leder det till att gymnasieskolorna inte hittar ett alternativ för ungdomar som väljer att hoppa av. Ungdomarna är också förhindrade att läsa sin utbildning genom vuxenstudier, då det enbart är synnerliga skäl som gör att unga under 20 år har rätt att studera på vuxenutbildningen. Många gånger erbjuder kommunen praktik som ett alternativ till ungdomen som hoppat av gymnasiet, men det innebär också utmaningar eftersom det inte finns någon ersättning för praktiken, då ungdomen inte har rätt till någon kostnadsersättning från CSN eftersom den avbrutit sina studier.

Med anledning av detta vill jag fråga följande:

Hur ser utbildningsministern på frågan, och vilka insatser tänker ministern genomföra så att inga ungdomar hamnar utanför gymnasieskolan?

 

Svar på skriftlig fråga 2013/14:46 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 23 oktober

Svar på fråga

2013/14:46 Det kommunala informationsansvaret – eleverna som hamnar utanför

Utbildningsminister Jan Björklund

Johan Löfstrand har frågat mig om hur jag ser på frågan om vad som händer med de unga som hamnar utanför gymnasieskolan och vilka insatser jag tänker genomföra så att inga ungdomar hamnar utanför gymnasieskolan.

Det är viktigt att ge alla elever goda förutsättningar att fullfölja gymnasieskolan och i den nya gymnasieskolan som startade hösten 2011 finns en rad förändringar i syfte att öka genomströmningen.

Detfinns nu tydligare studievägar som gör det lättare för eleverna att göra väl avvägda val till gymnasieskolan ochrätten till studie- och yrkesvägledning har också skärpts i skollagen (2010:800).

Flera förändringar förväntas innebära att elever som ligger i riskzonen för avbrott får bättre förutsättningar att slutföra sina studier inom gymnasieskolan. Rätten till särskilt stöd och åtgärdsprogram har stärkts i den nya skollagen. Vidare finns rätt till studiehandledning på modersmålet och möjligheter för en elev att läsa om kurser som han eller hon saknar godkända betyg i. Det har också införts en möjlighet till individuellt anpassat program så att de elever som så önskar smidigt ska kunna byta program. Elever som byter program har tidigare haft en högre benägenhet att avbryta sina studier. Slutligen finns reducerat program som en möjlighet för elever som riskerar att inte klara hela utbildningen. Dessa elever kan dessutomfå förlängd undervisningoch kan på så sätt fullfölja ett fullständigt nationellt program.

Samtidigt finns det elever som trots ovanstående åtgärder riskerar att avbryta sina studier på ett nationellt program.Det kan då vara fråga om synnerliga skäl som gör att dessa elever kan fåen möjlighet att byta tillnågot av introduktionsprogrammen yrkesintroduktion eller individuellt alternativ.

Utredningenunga som varken arbetar eller studerar har under 2013 lämnat ett delbetänkande (SOU 2013:13) och ett slutbetänkande (SOU 2013:74) med en rad förslag för att förbättra situationen för dessa unga människor. Regeringen avser att i den ungdomspolitiska proposition som lämnas 2014 lämna förslag som syftar till att förbättra register och statistikuppföljning inom ramen för det kommunala informationsansvaret. Övriga förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet och jag avvaktar därför resultatet av denna beredning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.