det kyrkliga kulturarvet

Skriftlig fråga 2000/01:1298 av Fridén, Lennart (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-23
Besvarad
2001-05-30
Anmäld
2001-06-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga 2000/01:1298

av Lennart Fridén (m) till kulturminister Marita Ulvskog om det kyrkliga kulturarvet

När kommittén om det kyrkliga kulturarvet och de kyrkliga arkiven lade fram sitt betänkande kunde det konstateras att det fanns ett ackumulerat behov av åtgärder för att konservera och renovera inom den kyrkliga kulturarvssektorn. Kommitténs förslag till finansiering lades i den nedre delen av det intervall inom vilket behovet framräknats befinna sig. Detta var också ett av skälen till att det föreslogs en kontrollstation redan efter en kort period. Regeringens proposition, som också olyckligtvis antogs av riksdagen, gav emellertid inte alls det stöd som behövs. Oroande rapporter från olika delar av landet tyder på att de nu ackumulerade behoven är mycket mera omfattande än när kommitténs @ enhälliga @ betänkande presenterades.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att de under ett årtusende, av svenska folket i sin kyrka, skapade kulturvärdena, och som vi gemensamt har ett ansvar för, inte ska förfaras?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1298 besvarad av

den 30 maj

Svar på fråga 2000/01:1298 om det kyrkliga kulturarvet

Kulturminister Marita Ulvskog

Lennart Fridén har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att de kyrkliga kulturvärdena inte ska förfaras.

Vi är helt överens om det kyrkliga kulturarvets stora värde och om betydelsen av att detta arv bevaras till kommande generationer. En av utgångspunkterna i stat@kyrkaarbetet var att bevarandet är en angelägenhet för hela samhället och svenska folket, och inte endast för dem som tillhör Svenska kyrkan. Det är mot den bakgrunden vi ska se den kyrkoantikvariska ersättningen som innebär att samtliga skattebetalare, oberoende av tillhörighet till kyrkan, är med och finansierar vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena. Genom den statliga ersättningen får Svenska kyrkan efter relationsändringen ett ekonomiskt tillskott för den kyrkoantikvariska vården och underhållet jämfört med tidigare, då endast visst statsbidrag utgick för detta ändamål.

Riksdagen har tagit ställning till frågan om den kyrkoantikvariska ersättningens storlek för tidsperioden t.o.m. år 2009. I god tid före denna tidsperiods utgång ska ett underlag tas fram till en allsidig belysning av de kyrkoantikvariska frågorna. Härigenom blir det möjligt att analysera dessa frågor i belysning av bl.a. ekonomiska förutsättningar, inför överväganden om ersättningens storlek efter år 2009.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.