det religiöst motiverade våldet i Indien

Skriftlig fråga 2001/02:1085 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-19
Anmäld
2002-04-23
Besvarad
2002-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 april

Fråga 2001/02:1085

av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till utrikesminister Anna Lindh om det religiöst motiverade våldet i Indien

I slutet av maj väntas Indiens president på statsbesök till Sverige. Det är glädjande med tanke på den betydelse som stormakten Indien har i världen. Sverige har i huvudsak mycket goda relationer med Indien. Indien har förvisso ett demokratiskt statsskick och har gjort stora ekonomiska framsteg, med förbättrade levnadsvillkor för en stor del av befolkningen. Ändå är andelen människor som lever i absolut fattigdom oroande (ca 25 %) liksom Indiens kärnvapeninnehav. Men det är framför allt det alltmer religiöst präglade våldet och intoleransen som på senare tid satt rubriker i medierna runtom i världen. Bilderna från blodbadet i delstaten Gujarat i februari, som krävde minst 800 människoliv, är skrämmande. Övergreppen i Gujarat och i andra delar av landet lär ha fortsatt. Oppositionen i Indien har varit mycket stark och krävt delstatschefens avgång i Gujarat. Kritiken gäller att ansvariga myndigheter inte ingripit för att skydda muslimska liv. Framträdande MR-organisationer har krävt en internationell undersökningskommission. Trots uppmärksamhet även i svenska medier har mig veterligt den svenska regeringen varken direkt eller genom EU tagit upp frågan.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

Kommer den svenska regeringen direkt i samband med det indiska statsbesöket eller genom EU att efterlysa åtgärder från indisk sida eller från det internationella samfundets sida för att stävja det religiöst motiverade våldet i Indien?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1085 besvarad av

den 24 april

Svar på fråga 2001/02:1085 om det religiöst motiverade våldet i Indien

Utrikesminister Anna Lindh

Eva Zetterberg har frågat mig om den svenska regeringen direkt i samband med det indiska statsbesöket eller genom EU kommer att efterlysa åtgärder från indisk sida eller från det internationella samfundet för att stävja det religiösa våldet i Indien.

Låt mig inledningsvis nämna att den indiske presidenten har skjutit sitt statsbesök i Sverige på framtiden.

Regeringen ser med djup oro på de omfattande våldsyttringar mellan muslimer och hinduer som har ägt rum i Gujarat. Oroligheterna som utlöstes efter ett angrepp på ett tåg med hinduiska pilgrimer i februari, har lett till att hundratals, kanske tusentals, oskyldiga människor bragts om livet, de flesta tillhörande den muslimska minoriteten. Vi har uppgifter om att över 100 000 muslimer och hinduer har blivit hemlösa och befinner sig i provisoriska läger.

Spänningarna mellan religiösa grupper i Indien går tillbaka till delningen av det dåvarande Brittiska Indien 1947. Oroligheter och våldsdåd har sedan dess förekommit i olika delar av landet. Spänningarna ökade särskilt efter 1992, då hinduiska extremister rev en omstridd moské i staden Ayodhya.

Sverige har i de bilaterala relationerna med Indien påpekat vikten av att verka för respekten för mänskliga rättigheter. Även inom EU diskuteras dessa frågor regelbundet, och tas upp med den indiska sidan vid olika typer av överläggningar.

Vid det allmänna rådets möte den 15 april uttryckte EU sin oro över det pågående religiöst motiverade våldet i Gujarat. Sverige och EU fortsätter att följa situationen noga, och ytterligare aktioner från unionens sida diskuteras för närvarande.

Sverige har genom Sida stött insatser genom organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och särskilt för de mest utsatta grupperna i det indiska samhället.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.