Det svenska friluftslivet

Skriftlig fråga 2012/13:543 av Larsson, Jan-Olof (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-27
Anmäld
2013-05-28
Besvarad
2013-06-05
Svar anmält
2013-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga

2012/13:543 Det svenska friluftslivet

av Jan-Olof Larsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Varje dag är hundratusentals barn och unga med i aktiviteter som arrangeras av det svenska föreningslivet inom idrott och friluftsliv.

Föreningsverksamhet är i sig ett bra vaccin mot att hamna i utanförskap. Genom att vara med i en förening inom idrott eller friluftsliv utvecklar ungdomar sin identitet och får erfarenheter och kunskaper. Det ger framtidstro och en större tilltro till samhället. Sist men inte minst ger det struktur i vardagen, nöje och spänning.

Friluftslivets samhällsnytta är alltså oomtvistad. Men det räcker inte med vackra ord från regeringen. Om riksdag och regering menar allvar med att man vill ta vara på friluftslivets värden behöver vi en friluftslivspolitik som går från ord till handling och ger ekonomiska resurser i motsvarande grad. Under de två senaste mandatperioderna har den borgerliga regeringen endast höjt anslaget med futtiga 3 miljoner kronor. Det räcker naturligtvis inte på långa vägar för att möta behoven. Det är allvarligt. Utan resurser förblir den svenska friluftslivspolitiken ett vackert skal utan innehåll. Vi kan inte förvänta oss att inblandade myndigheter kommer att lösa uppgiften inom befintliga anslag.

Min fråga är därför:

Avser miljöministern att verka för att anslaget till det svenska friluftslivet höjs under innevarande mandatperiod?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:543 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 5 juni

Svar på fråga

2012/13:543 Det svenska friluftslivet

Miljöminister Lena Ek

Jan-Olof Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att anslaget till det svenska friluftslivet höjs under innevarande mandatperiod.

Jag kan bara instämma med Jan-Olof Larssons syn på föreningslivets betydelse och friluftslivets stora samhällsnytta. Regeringens övergripande mål med friluftslivspolitiken är att stödja människors möjligheter att vistas ute i naturen och utöva friluftsliv där allemansrätten är en grund för friluftslivet. Alla människor ska ha möjlighet att få naturupplevelser, välbefinnande, social gemenskap och ökad kunskap om natur och miljö. Friluftsorganisationernas verksamhet är mycket viktig för möjligheten att bedriva friluftsliv. Det är bland annat genom att människor utövar friluftsliv som kunskap och intresse för naturvård och folkhälsa upprätthålls och utvecklas. Därför är det också en angelägenhet för staten att stödja organisationer och enskilda i friluftslivsarbetet.

Syftet med anslaget 13:4 Stöd till friluftsorganisationer (utgiftsområde 17) är att stödja att människor organiserar sig för vistelse i naturen och utövande av friluftsliv med allemansrätten som grund. I förordningen (2010:2008) om statsbidrag till friluftsorganisationer finns bestämmelser om statsbidragens hantering. I förordningen specificeras bland annat de krav som ställs på en organisation som söker bidrag. Sedan den 11 januari 2011 ligger ansvaret för fördelning och utbetalning av statsbidrag till friluftsorganisationer hos samarbetsorganisationen Svenskt Friluftsliv.

Regeringen har i propositionen En politik för det civila samhället (2009/10:55) angivit ett antal villkor för statsbidrag till ideella organisationer. Statsbidrag lämnas antingen som organisationsbidrag eller verksamhetsbidrag. Med organisationsbidrag avses bidrag till organisationer i förhållande till organisationens medlemsantal och aktivitetsnivå och med verksamhetsbidrag avses stöd till organisationer för en specifik verksamhet efter särskild prövning. Organisationsbidragen ger nödvändig grund för friluftsorganisationerna att kunna erbjuda sina medlemmar service och stöd. Under 2012 fördelades 30 procent av bidragen som verksamhetsbidrag vilka är förenade med resultatkrav.

Storleken på statsbidragen till friluftsorganisationerna har mellan 2004 och 2010 legat på en och samma nivå, det vill säga 25 miljoner kronor. I regeringens budgetproposition för 2011 höjdes anslaget med 3 miljoner kronor till nära 28 miljoner kronor (27 785 kronor).

År 2010 införde regeringen Sveriges första friluftslivspolitik genom proposition 2009/10:238. Vidare har regeringen i en skrivelse till riksdagen (skr. 2012/13:51) i december 2012 kompletterat friluftslivspolitikens övergripande mål med både mätbara mål och ett system för uppföljning och utvärdering av måluppfyllelse. Arbetet fortsätter vid Regeringskansliet och berörda myndigheter och organisationer med att genomföra och utveckla friluftslivspolitiken. Uppföljning av friluftslivsmålen redovisas vartannat år med en första rapportering till regeringen 2015. Dessutom kommer en utvärdering av fördelningen av statsbidragen att göras.

Det är i dagsläget inte aktuellt att höja anslaget till friluftslivet. Det är dock angeläget att anslagen till friluftsorganisationerna används både klokt och kreativt så att de kommer till största möjliga nytta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.