Det svenska pantsystemets framtid

Skriftlig fråga 2023/24:125 av Johan Löfstrand (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-16
Överlämnad
2023-10-17
Anmäld
2023-10-18
Svarsdatum
2023-10-25
Sista svarsdatum
2023-10-25
Besvarad
2023-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Det pågår just nu ett arbete inom EU med att revidera Förpackningsdirektivet (Packaging and Packaging Waste (94/62/EC).  Syftet är att styra förpackningssektorn mot klimatneutralitet till 2050.

Syftet är mycket bra, men det finns en del detaljer i förslaget som kan skapa stora problem och ge icke önskvärda effekter.

Till exempel föreslår EU-kommissionen att hela 25 procent av dryckesförpackningarna för öl och alkoholfria drycker ska vara återanvändningsbara. Det innebär i praktiken återinförande av returglasflaskor, för svenskar kända som 33 centiliters- och 50-centilitersflaskor. Dessa flaskor utgör i dag cirka 2,5 procent av alla förpackningar som svenska producenter av öl, läsk och vatten placerar på marknaden. De används i dag främst i restaurang- och krogverksamhet, där de är mycket uppskattade, snarare än att de köps och bärs hem av slutkonsument.  

Skulle förslaget bli verklighet skulle svensk dryckesmarknad stöpas om helt och leda till återkomsten av röda och blå backar på mataffärer och på Systembolaget. Det är svårt att se nyttan med detta då Sverige redan har uppnått en effektiv insamlingsgrad i ett slutet pantsystem som fångar upp nio av tio förpackningar. Det insamlade materialet blir till nya flaskor och burkar och har samma låga klimatpåverkan som ett system för återfyllningsbara förpackningar. I diskussionerna i Bryssel har det framförts synpunkter om att det borde finnas möjlighet till undantag från kravet om man kan uppvisa ett pantsystem med hög insamlingsgrad och låg klimatpåverkan.

Ett annat förslag som är uppe för diskussion är att alla petflaskor ska innehålla minst 65 procent återvunnen råvara år 2040. För att detta ska uppnås krävs inte bara att alla använda petflaskor samlas in utan också att det finns en form av förköpsrätt på den återvunna råvaran för producenterna som måste uppfylla målet. Annars riskerar de att andra, mer köpstarka näringar, lägger beslag på materialet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari följande:

 

Vilken är statsrådets och regeringens position inför de kommande förhandlingarna?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:125 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

KN2023/ 04122 Klimat- och näringslivsdepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:125 av Johan Löfstrand (S)
Det svenska pantsystemets framtid

Johan Löfstrand har frågat mig vilken position jag och regeringen har inför de kommande förhandlingarna om en EU-förordning om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR).

Låt mig inleda med att säga att vi delar målsättningen om en välfungerande reglering som bidrar till att minska förpackningsavfallet utan negativa effekter på det svenska pantsystemet, som är ett mycket välfungerande system som vi haft under mycket lång tid.

Att uppnå högkvalitativ materialåtervinning är en av regeringens prioriteringar och bestämmelserna om pantsystemen är således något som vi försvarar starkt. Det svenska avfallshanteringssystemet ska skyddas eftersom stora investeringar har gjorts och görs nationellt avseende infrastruktur för insamling och omhändertagande av förpackningsavfall.

Materialåtervinningen stärks också av höga krav på återvunnet innehåll för plastförpackningar, vilket också främjar marknaden för återvunnet material. Regeringen vill se ambitiösa åtgärder för högkvalitativ materialåtervinning, där material som blir avfall behåller sitt värde så att det kan materialåtervinnas flera gånger.

Stockholm den 25 oktober 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.