Det svenska räkfisket

Skriftlig fråga 2013/14:467 av Larsson, Jan-Olof (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-07
Anmäld
2014-03-10
Besvarad
2014-03-12
Svar anmält
2014-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga

2013/14:467 Det svenska räkfisket

av Jan-Olof Larsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Det svenska räkfisket har blivit starkt ifrågasatt av bland annat WWF. Även Havs- och vattenmyndigheten har hävdat att de svenska räkfiskarna slänger/dumpar en stor andel småräkor. Därför har myndigheten innehållit upp till 20 procent av den svenska räkkvoten under 2013.

Undertecknad gav riksdagens utredningstjänst i uppdrag att undersöka hur många ombordkontroller som utförts under 2013 där kontrollanterna kontrollerade andelen småräkor i fångsten.

Det visade sig att inga sådana kontroller utförts. Då kan jag fundera över på vilka grunder myndigheten har innehållit delar av kvoten.

Efter WWF:s rödlistning av räkorna har priset drastiskt sjunkit och fiskarnas trovärdighet likaså. Alla drabbas oavsett om och i så fall vem som fuskat. Nu framkommer det att Kustbevakningen inte har några pengar att utföra några kontroller, vilket får till följd att fiskarnas anseende och den bild som getts kvarstår.

Min fråga till ministern är:

På vilket sätt ska ministern se till att det blir en rätt och riktig bild som ges av det svenska räkfisket?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:467 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 12 mars

Svar på fråga

2013/14:467 Det svenska räkfisket

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Jan-Olof Larsson har frågat mig på vilket sätt jag ska se till att det blir en rätt och riktig bild som ges av det svenska räkfisket med hänsyn till kontroll av hur mycket räkor som fångas respektive landas.

Det är en viktig fråga som Jan-Olof Larsson lyfter. Forskarna vid det internationella havsforskningsrådet (ICES) har i sin rådgivning gjort bedömningen att räkbeståndet i områdena Skagerrak och söder om Norge förvaltas i linje med de mål som finns om hållbart fiske. ICES konstaterade dock att det förekommer utkast av mindre räka (råräka) bland annat i det svenska fisket. Mot den bakgrunden utnyttjades inte hela den svenska räkkvoten under 2013. Detta i syfte att undvika att den svenska kvoten skulle överskridas i området. Det är förbjudit i EU att kasta tillbaka räkor i syfte att öka det ekonomiska värdet på fångsten.

För mig har det varit angeläget att komma till rätta med utkastproblematiken inom det svenska räkfisket. Vi kan inte ha en situation där någras olagliga agerande förstör för alla verksamma inom räkfisket. Jag är mån om att konsumenterna ska känna sig trygga i att de även i fortsättningen ska kunna äta svenska räkor. Regeringen uppdrog därför den 20 februari 2014 åt ansvariga myndigheter, Havs- och vattenmyndigheteten och Kustbevakningen, att gemensamt ta fram en särskild kontrollstrategi för det svenska räkfisket i syfte att eliminera utkasten av mindre räka. Myndigheterna ska i detta arbete föra en dialog med näringen om hur näringen på ett aktivt sätt kan bidra för att säkerställa regelefterlevnaden och bidra till att samtliga fångster dokumenteras och verifieras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.