Till innehåll på sidan

Detaljstyrning av betygssystemet i delar av lärarutbildningen

Skriftlig fråga 2013/14:711 av Louise Malmström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-06-26
Överlämnad
2014-06-27
Sista svarsdatum
2014-07-02
Besvarad
2014-07-30
Anmäld
2014-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Från och med den 1 juli i år träder en förändring i högskoleförordningens 18 § i kraft. Den nya formuleringen lyder:

Betyg ska sättas på en genomgången kurs om inte högskolan föreskriver något annat. Högskolan får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. För en helt eller delvis verksamhetsförlagd kurs inom utbildning som leder till förskollärar-, grundlärar-, ämneslärar- eller yrkeslärarexamen, ska dock alltid fler än ett betygssteg användas för ett godkänt resultat.

Det nya är alltså skrivningen kring val av betygssystem för den verksamhetsförlagda utbildningen i lärarutbildningen. Det är inte bara anmärkningsvärt att man från departementets sida bryter lärosätenas autonomi vad gäller rätten att välja betygssystem, utan även att man förändrar villkoren för vissa kursmoment i en specifik utbildning. Andra utbildningar med praktikmoment detaljstyrs inte av ministern på samma vis, där avgör professionen vilket betygssystem som bäst lämpar sig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern varför betygssystemet för lärarutbildningens verksamhetsförlagda utbildning ska detaljstyras från departementet och inte utgå från principen om lärosätenas autonomi och professionens egna bedömningar.

Svar på skriftlig fråga 2013/14:711 besvarad av Louise Malmström (S)

Dnr U2014/4275/UH

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern och vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:711 av Louise Malmström (S) Detaljstyrning av betygssystemet i delar av lärarutbildningen

Louise Malmström har frågat mig varför betygssystemet för lärarutbildningens verksamhetsförlagda utbildning ska detaljstyras från departementet och inte utgå från principen om lärosätenas autonomi och professionens egna bedömningar.

Det är av stor vikt att landets lärar- och förskollärarstudenter ges goda förutsättningar att genomföra en relevant verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med hög kvalitet. Regeringen har genomfört flera reformer de senaste åren för att öka både kvaliteten och likvärdigheten inom VFU. Införandet av flera betygssteg är en sådan reform.

Det finns i dag bara enstaka exempel på att andra betygssteg än godkänt/icke godkänt används vid bedömning av studenternas prestationer under lärar- och förskollärarutbildningarnas VFU. Det är också ovanligt att studenter blir underkända på VFU-kurser. Den förändring som gjorts i högskoleförordningen innebär att lärosätena ska använda fler än ett betygssteg för ett godkänt resultat för en helt eller delvis verksamhetsförlagd kurs men det är upp till respektive lärosäte att avgöra hur många steg som ska användas och hur dessa steg ska utformas och bedömas.

Stockholm den 30 juli 2014

Jan Björklund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.