Dialog före gränsstängningar

Skriftlig fråga 2020/21:1721 av Linda Modig (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-09
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg, aviserade i höstas att hon initierat en diskussion i nordiska samarbetsministerrådet den 10 september 2020, för att tydliggöra ansvaret för hur man i Norden kan samverka mer effektivt i gränshinderfrågor.

Även om varje lands behov av, samt rätt och skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning och skydda sin befolkning iakttas, kan konstateras att samarbetet under pandemin på regeringsnivå mellan Sverige och våra närmaste grannländer kännetecknats av splittrat och oförberett agerande utan samordning. Ländernas regeringar har inte uppträtt samlat och samordnat utan tvärtom genom ensidiga, drakoniska och drastiska beslut öppnat och stängt sina landsgränser hipp som happ. Detta har skadat tusentals gränspendlare i Öresundsregionen, i min hembygd Tornedalen, runt norsk-svenska gränsen liksom till Åland och senast Bornholm, i fastlandets närområden. För första gången sedan den nordiska passunionen blev verklighet för 68 år sedan är våra länders gränser ömsesidigt stängda.

Statsrådets ansats att öka samverkan och informationsutbytet i gränshinderfrågor är därför mycket välkommen och välbehövlig. Det finns otaliga exempel på hur gränspendlande enskilda människor och familjer kommer i kläm, far illa och i vissa fall tyvärr behandlas omänskligt och djupt ovärdigt. Svenska elever har fått sina gymnasiestudier i Norge avbrutna. Svenska familjemedlemmar har nekats besök hos dödssjuka släktingar i Danmark och Norge eller rentav nekats inträde för att ta ett sista farväl. I Tornedalen har umgänget mellan barn och föräldrar tidvis varit kraftigt försvårat.

I pressmeddelandet från Regeringskansliet betonade statsrådet Hallberg vikten av att föra en dialog i god tid innan beslut fattas som påverkar medborgares rörlighet över gränserna.

Min fråga till statsrådet Anna Hallberg är därför:

 

Vilken dialog har statsrådet och regeringen haft med sina norska, danska och finska regeringskollegor som föregått den senaste tidens svenska inreserestriktioner?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1721 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1721 av Linda Modig (C)
Dialog före gränsstängningar

Linda Modig har frågat mig om vilken dialog jag och regeringen har haft med våra norska, danska och finska regeringskollegor, som föregått den senaste tidens svenska inreserestriktioner.

Situationen är allvarlig och det krävs en tät dialog med våra nordiska grannländer för att försöka nå fram till konkreta lösningar för de som drabbas. I min dialog med mina samarbetsministerkollegor framhåller jag att vi måste försöka hitta konstruktiva lösningar och tillämpa undantag som underlättar situationen i gränsregionerna. Vid det senaste mötet i Nordiska ministerrådet den 11 februari lyfte jag åter detta. Transparens och korrekt information till våra medborgare är centralt.

Under hela pandemin har de nordiska kontakterna varit täta – på ministernivå, departementsnivå och myndighetsnivå. Jag har informerat våra grannländer så tidigt som möjligt inför beslut som påverkar våra gränser. Inför Sveriges beslut om ett tillfälligt inreseförbud mot Danmark den 21 december informerade jag på förhand min danska kollega om beslutet och om vilka undantag som skulle inkluderas. Efter en nära dialog där Danmark framhöll önskemål om b.la. möjlighet till transit till och från Bornholm, kunde vi i detta fall ta fram en lösning som åtgärdade problemen som följde av beslutet.

Vidare informerade vi Danmarks, Norges, Finlands och Islands regeringar inför att Sverige införde ett krav på testning vid inresa den 3 februari. Jag har även haft kontakt med företrädare för Ålands landskapsregering. Den täta kontakten samarbetsministrarna emellan, där konsekvenser av reserestriktioner har diskuterats kontinuerligt, ledde också till att det svenska kravet på testning vid inresa innehöll ett antal viktiga undantag. Ett exempel på detta är att personer som arbetspendlar över gränserna endast behöver testa sig en gång per vecka.

Men det behövs en bättre struktur för den här typen av informationsutbyte. Därför har jag vid möten med mina samarbetsministerkollegor, sedan krisens början, drivit frågan om att vi behöver stärka vårt samarbete i gränshinderfrågor och säkerställa bättre informationsdelning inför beslut som påverkar gränserna. Jag har särskilt pekat på behovet av att tydliggöra samarbetsministrarnas ansvar och vikten av dialog inför beslut om gränsrestriktioner. Anledningen har varit just att värna de gränsboendes situation. Många befinner sig i svår situation där de inte kan korsa gränsen för att ta sig till sina arbeten eller träffa sina familjer.

Våra länder har olika förutsättningar och har drabbats av pandemin på olika sätt, vilket gör att det är oundvikligt att våra åtgärder till viss del skiljer sig åt. Det betyder att vi tillsammans med våra grannländer måste göra vårt yttersta för att lösa de gränshinder och problem som uppstår till följd av restriktionerna.

De nordiska regeringarna är överens om att vi kommer att behöva ett utbyte av erfarenheter och utvärdera på vilka områden samarbetet under krisen kunde ha fungerat bättre, så att vi gemensamt kan stå bättre rustade inför nästa kris.

Nära och tillitsfulla mellanfolkliga relationer är en central byggsten för ett starkt nordiskt samarbete. Att återuppbygga förtroende för nordiskt samarbete, särskilt i gränsregionerna, har hög prioritet för mig.

Stockholm den 17 februari 2021

Anna Hallberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.