Dieselstölder

Skriftlig fråga 2018/19:456 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-27
Överlämnad
2019-03-28
Anmäld
2019-03-29
Svarsdatum
2019-04-03
Sista svarsdatum
2019-04-03
Besvarad
2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under förra året anmäldes i snitt elva dieselstölder om dagen, och i flera av landets mest stölddrabbade kommuner mer än dubblerades antalet anmälningar jämfört med 2017. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet. Dieselstölderna sker runt om i hela Sverige och pågår aktivt. Under förra året anmäldes 3 939 stölder av diesel ur fordon, maskiner och tankar – en ökning med 3,6 procent från 2017. Det framgår av branschorganisationen Maskinentreprenörernas sammanställning av siffror från Brottsförebyggande rådet.

Flest stölder – 106 stycken – anmäldes i Stockholms kommun, följt av Norrköping och Göteborg med 100 respektive 83 anmälningar. De tre skånska kommunerna Lund, Helsingborg och Staffanstorp hade de största ökningarna av antal anmälda brott. Under 2018 hade Lund 42 fler anmälningar än under 2017 – en ökning på 145 procent. För Helsingborg och Staffanstorp var motsvarande ökningar 41 stycken (128 procent) respektive 39 stycken (557 procent). Även i Gävleborg och norra Sverige synes det vara en riskfri sysselsättning att ägna sig åt dieselstölder, då stölderna är omfattande och uppklaringsprocenten låg.

Statistiken visar tydligt att det har skett en ökning av antalet dieselstölder. De återkommande dieselstölderna skapar stora problem för maskinentreprenörer och andra företag, och uppklaringsprocenten verkar vara mycket låg över hela Sverige.

Jag vill därför fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra dieselstölder i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:456 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/0

1236

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:456 av Lars Beckman (M)
Dieselstölder

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra dieselstölder i Sverige.

Brottsligheten i Sverige medför många negativa konsekvenser för såväl enskilda som för samhället i stort och den behöver motverkas med samlad kraft. I detta arbete spelar Polismyndigheten en central roll och de har vidtagit åtgärder i syfte att minska antalet dieselstölder, bland annat på våra rastplatser. Detta arbete har utförts i nära samverkan mellan Polismyndigheten och Trafikverket.

För att ytterligare förbättra förutsättningarna för Polismyndigheten att utföra sitt uppdrag är regeringen fast besluten om att genomföra den expansion av polisanställda som aviserats så att Polismyndigheten kan öka med 10 000 anställda till 2024.

Detta kommer att ge myndigheten möjlighet att både höja förmågan och effektiviteten i verksamheten och därmed bidra till en ökad uppklaring av brott. Resurstillskottet ger även förutsättningar för Polismyndigheten att utöka antalet områdespoliser som kan verka för såväl ökad trygghet i lokalsamhället som mer brottsförebyggande arbete.

Med utgångspunkt i den lokala problembilden är det Polismyndigheten som avgör hur resurserna ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de arbetsuppgifter och mål som myndigheten har.

Utöver Polismyndigheten finns det ett flertal andra aktörer i samhället som också kan genomföra nödvändiga och viktiga insatser. Samverkan mellan berörda bedöms vara en förutsättning för ett framgångsrikt brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete.

I regeringens brottsförebyggande program understryks detta och ett flertal åtgärder har vidtagits. Regeringen har förstärkt det brottsförebyggande arbetet med totalt 40 miljoner kronor årligen, dels till Brottsförebyggande rådets brottsförebyggande verksamhet och dels till länsstyrelserna som har ett uppdrag att stötta och bidra med samordning av det brottsförebyggande arbetet i länen.

Mot denna bakgrund ser jag inga skäl att vidta några ytterligare åtgärder i dagsläget men jag kommer att fortsätta följa polisens arbete för att kunna agera vid behov.


Stockholm den 3 april 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.