Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

Skriftlig fråga 2020/21:2712 av Magnus Stuart (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-29
Överlämnad
2021-04-29
Anmäld
2021-04-30
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Boverket har tidigare fått ett regeringsuppdrag att fortsätta verka för en effektiv och enhetlig tillämpning av plan- och bygglagen i en digital miljö.

Boverket har beslutat att kommunerna ska ha alla sina nya detaljplaner helt digitala från den 1 januari 2022. Detta är mycket positivt och kommer att innebära många fördelar för markägare, entreprenörer, allmänhet med flera. Det kommer också att ge betydligt större möjligheter till digitala bygglovsprocesser i framtiden.

Detta är bra. Men när kommuner nu börjar digitalisera har problem uppstått, och de beror på statens möjligheter att hantera digitala lösningar.

Problemet är att kommunerna digitaliserar sina detalj- och översiktsplaner, men ännu har inte staten möjlighet att lagra digitala planer. Detta innebär att kommunerna nu skapar helt digitala planer men tvingas lämna analoga papperskopior till staten.

Myndigheterna fattar beslut men kan själva inte hantera de produkter som de kräver att kommunerna ska skapa. Detta leder till stora problem och frustration, och framför allt visar det återigen på problemen som uppstår när samhällsutvecklingen går snabbare framåt än vad lagstiftningen hinner med.

Ett tydligt exempel på detta sker nu i Södermanland och i Strängnäs kommun. Kommunen arbetar nu med sin nya helt digitala översiktsplan, och när man har samråd med Länsstyrelsen får kommunen följande besked:

I väntan på att ett enhetligt arbetssätt hunnit utvecklas (vilket med största sannolikhet kräver lagändringar) så menar vi på Länsstyrelsen att kommunen även fortsättningsvis behöver skicka in översiktsplaner och samtliga handlingar i ett format som är lämpligt ur diarieföring och arkivhänseende (PDF/a) och att kommunen skickar de handlingar som ska utgöra översiktsplanen till vår e-postadress sodermanland@lansstyrelsen.se. Det är viktigt att översiktsplanens kartor kan diarieföras och arkiveras.

Kommunerna gör nu stora investeringar i digital programvara för att kunna göra sina planer helt digitala, och de undrar naturligtvis hur det kommer sig att staten inte kan hantera de digitala dokument som de har beslutat att kommunerna ska ta fram. Förutom att detta kräver extra arbetsinsatser för kommunerna blir naturligtvis kostnaderna högre då kommunerna måste ha två parallella system.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vad tänker statsrådet göra för att omgående se till att länsstyrelserna kan ta emot digitala detalj- och översiktsplaner från kommunerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2712 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)

Fi2021/ 0 1826 Finansdepartementet Jämställdhets- och bostadsministern samt ministern med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2712 av Magnus Stuart (M)
Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

Magnus Stuart har frågat mig vad jag tänker göra för att omgående se till att länsstyrelserna kan ta emot digitala detalj- och översiktsplaner från kommunerna.

Jag vill inledningsvis framhålla att jag delar Magnus Stuarts uppfattning om att det finns en stor potential att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen och öka kvaliteten i planeringen genom ökad digitalisering. Ökad digitalisering förenklar och förkortar planprocessen och övriga delar av samhällsbyggnadsprocessen och skapar förutsättningar för ett snabbare och billigare byggande.

Boverket och Lantmäteriet har under ett antal år bedrivit ett intensivt arbete med att, i samverkan med länsstyrelserna och andra berörda myndigheter, kommunerna och näringslivet, digitalisera samhällsbyggnadsprocessen. Ett övergripande syfte med detta arbete är att nå regeringens mål om ett säkert, standardiserat och obrutet informationsflöde för en effektivare samhällsbyggnadsprocess.

Som en del i arbetet har Boverket fått i uppdrag föreslå hur digitala detalj- och översiktsplaner kan arkiveras. Bakgrunden till detta deluppdrag är att vissa handlingar ska skickas till Boverket, länsstyrelsen och lantmäterimyndigheten när kommunens beslut att anta planen har vunnit laga kraft. Sådana handlingar ska vara lämpliga för arkivering. Bestämmelsen är teknikneutral. Tillämpningen av den försvåras emellertid av att det inte finns någon enhetlig standard för hur digitala detalj- och översiktsplaner ska kunna arkiveras på ett beständigt sätt, med en bibehållen digital funktionalitet. Av det skälet ska Boverket senast den 16 december 2021 föreslå en teknisk lösning som löser de tillämpningsproblem som har uppstått för kommuner och länsstyrelser.

Länsstyrelserna har också en viktig roll för att nå regeringens mål om en helt digital samhällsbyggnadsprocess. Därför har länsstyrelserna fått i uppdrag att utveckla och införa enhetliga digitala processtöd och gemensamma rutiner för deras medverkan i samhällsplaneringen.

Regeringen har sammanfattningsvis gett länsstyrelserna och övriga myndigheter de uppdrag som Magnus Stuart efterfrågar.

Stockholm den 12 maj 2021

Märta Stenevi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.