Diskriminerande taxipriser för rullstolsburna

Skriftlig fråga 2005/06:46 av Lindholm, Jan (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-27
Anmäld
2005-09-27
Besvarad
2005-10-05
Svar anmält
2005-10-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 september

Fråga 2005/06:46 av Jan Lindholm (mp) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Diskriminerande taxipriser för rullstolsburna

En aktivist från den franska handikapprörelsen på besök i Sverige fick nyligen erfara hur otillgängligt och dyrt Sverige kan vara. Hon är i behov av rullstolstaxi och fick en faktura på 1 200 kr för resan från Arlanda till Stockholm. Det normala priset är 350 kr.

Från den 1 juli i år utvidgades lagen om förbud mot diskriminering till att även gälla kön. Det är alltså inte längre tillåtet med exempelvis särskilda tjejtaxor hos taxibolagen. Men redan tidigare gällde detta förbud diskriminering på grund av funktionshinder. Fri prissättning gäller visserligen inom taxinäringen sedan den avreglerades för 15 år sedan. Men det betyder inte att det är tillåtet att diskriminera en viss grupp av människor vare sig de är män, eller människor med funktionshinder.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra diskriminerande prissättning inom taxiverksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:46 besvarad av

den 4 oktober

Svar på fråga 2005/06:46 om diskriminerande taxipriser för rullstolsburna

Statsrådet Ulrica Messing

Jan Lindholm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra diskriminerande prissättning inom taxiverksamhet.

Jag delar givetvis Jan Lindholms uppfattning om att människor inte ska diskrimineras, varken på grund av kön, etnisk tillhörighet eller funktionshinder. Detta måste vara en viktig grundbult i vårt samhälle.

Precis som Lindholm skriver gäller fri prissättning inom taxinäringen. Det innebär att priserna kan skifta mellan olika taxibolag. För att skapa tydlighet i prissättningen kräver Vägverket i sina föreskrifter om taxitrafik att tydlig information om de priser taxibolaget använder ska finnas synlig i varje taxibil.

För personer bosatta i Sverige, som på grund av funktionshinder har svårigheter att förflytta sig på egen hand, finns möjligheten att få färdtjänst för att kunna tillgodose transportbehovet. Egenavgiften för en färdtjänstresa är då densamma oavsett vilket funktionshinder eller hjälpmedel resenären har.

För funktionshindrade som inte är beviljade färdtjänst eller av annan anledning reser med det ordinarie taxiutbudet gäller fri prissättning. Så vitt jag känner till tillämpar taxibolagen samma priser för rullstolsburna personer med ihopfällbara rullstolar som för andra resenärer. Detta på grund av att ihopfällbara rullstolar kan transporteras i vanlig personbil. För transport av personer med elektriska rullstolar krävs däremot minibussar som kan vara både dyrare att köpa in, underhålla och driva. Detta kan i sin tur leda till att priset för en sådan resa blir högre.

Vad gäller prissättningen inom taxinäringen anser jag att det bör förbli en fråga för marknadens aktörer att avgöra. Jag delar dock Jan Lindholms uppfattning att det är olyckligt att den här typen av merkostnader drabbar personer med funktionshinder. En viktig insats är därför att fortsätta anpassa kollektivtrafiken till de funktionshindrades behov så att behoven av dyra särlösningar ska bli mindre vanliga i framtiden. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.