Diskussionen i Kina om klimatet

Skriftlig fråga 2020/21:3375 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-26
Överlämnad
2021-07-27
Besvarad
2021-08-10
Sista svarsdatum
2021-08-10
Svarsdatum
2021-08-10
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Den senaste tidens tragiska översvämningar i Kina har i alla fall lett till att klimateffekter diskuteras på ett nytt sätt i Kina.

Redan 2017 stod Kina för 27 % av världens koldioxidutsläpp och Kina använde häften av världens fossila kol redan 2018. Sedan dess har kolanvändningen minskat i EU och USA, medan kolanvändningen ökar i Kina i takt med att nya kolkraftverk byggs. Kina bygger även kolkraftverk i andra delar av Asien och i Afrika.

Om inte Kina ställer om kommer de globala klimatmålen inte att nås oavsett vad andra länder gör. Det är alltså oerhört viktigt att Kina ändrar sin nuvarande politik. I ljuset av det får inte medvetandet och diskussionen i Kina begränsas till att hantera effekterna av klimatförändring utan måste vidgas till Kinas globala ansvar för att drastiskt minska klimatutsläppen nu. De tragiska händelserna kan innebära en möjlighet för viktiga diskussioner som i förlängningen kan leda till att färre människor drabbas.

Därför vill jag fråga miljö- och klimatministern följande: 

Vad kommer ministern att göra i närtid för att den nuvarande diskussionen i Kina i större utsträckning ska leda till större medvetande i Kina om Kinas globala roll i klimatproblematiken och för att Kina minskar sina utsläpp?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3375 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/ 01453 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3375 av Staffan Eklöf (SD)
Diskussionen i Kina om klimatet

Staffan Eklöf har frågat mig vad jag kommer att göra i närtid för att den nuvarande diskussionen i Kina i större utsträckning ska leda till större medvetande i Kina om Kinas globala roll i klimatproblematiken och för att Kina minskar sina utsläpp.

Det stämmer att Kinas energiförsörjning ger upphov till stora utsläpp, till stor del som en följd av omfattande förbränning av kol för elproduktion och i industrin. Klimatkrisen är en global utmaning som måste lösas gemensamt och alla måste dra åt samma håll. Det behöver ske en omställning till hållbar energi och förnybara bränslen särskilt. Det står dock klart att insatser för att minska koldioxidutsläppen i Kina och andra stora ekonomier är avgörande för vår gemensamma förmåga att leva upp till Parisavtalets temperaturmål.

Kina är därför en mycket viktig part i klimatförhandlingarna inom ramen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC) och under Parisavtalet. Kinas aktiva medverkan har varit avgörande för att nå framgångar, och kommer fortsätta att vara det framöver.

Liksom när det gäller många andra länder bedriver Sverige ett arbete gentemot Kina för att driva på en utveckling som tjänar klimatet och bidrar till att vi kan nå Parisavtalets temperaturmål, samt de globala hållbarhetsmålen. Dialogen med Kina om klimatfrågan sker i flera forum, främst via EU och bland annat inom ramen för samarbetet i UNFCCC, nu närmast partsmötet COP26 i Glasgow som sker i november. Att agera via EU är särskilt viktigt för att på ett tydligt sätt och med viss tyngd framföra Sveriges och EU:s gemensamma klimatpolitiska prioriteringar. Tillsammans med EU och andra likasinnade länder är vår inriktning att uppmuntra Kina att presentera ett ambitiöst nationellt fastställt bidrag (NDC) inför COP26. Det är också i det avseendet som jag och regeringen i övrigt avser att fortsätta arbeta med klimatfrågan gentemot Kina i närtid.

Stockholm den 10 augusti 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.