Distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker

Skriftlig fråga 2023/24:886 av Karin Sundin (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-08
Överlämnad
2024-05-10
Anmäld
2024-05-14
Svarsdatum
2024-05-15
Sista svarsdatum
2024-05-15
Besvarad
2024-05-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Den svenska alkoholpolitikens mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Målet ska nås genom insatser som motverkar skadligt beteende och bidrar till minskad alkoholkonsumtion. Arbetet vilar på kunskapen om att tillgängligheten till alkohol har betydelse för utvecklingen av totalkonsumtionen och för alkoholskadornas omfattning. Därför är alkoholförsäljningen i Sverige under striktare reglering jämfört med många andra länder.

Den 7 juli förra året avgjorde Högsta domstolen målet mellan Systembolaget AB och Winefinder AB.

Efter Winefindermålet står det klart att e-handelsförsäljning är tillåtet i Sverige i fall där alkoholdryckerna vid köpet finns i ett annat land inom EU/EES och därefter transporteras till konsument i Sverige av en transportör som anlitats av säljaren. Det är således klargjort att försäljningen från kommersiella aktörer, som likt Winefinder bedriver e-handel med alkoholdrycker på detta sätt, inte hindras av nuvarande lagstiftning.

När den nuvarande alkohollagstiftningen togs fram var intentionen från lagstiftaren att förbjuda distanshandel. Således finns det en lucka i den svenska lagstiftningen mellan intentionen med lagen och dess faktiska användningsområde. Efter domen i Winefindermålet är det tydligt att denna lucka nu undergräver både det svenska detaljhandelsmonopolet och den svenska folkhälsan. EU-domstolen har dock klargjort, i ett mål gällande den finländska distansförsäljningsregleringen för alkohol, att det inte finns några EU-rättsliga hinder mot att EU-länder som har detaljhandelsmonopol förbjuder sådan e-handel som var föremål för Högsta domstolens bedömning i Winefindermålet. Både Finland och Norge har en tydligare reglering som innebär att leveransföretaget måste anlitas av köparen och vara oberoende av säljaren av alkoholen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skydda det svenska detaljhandelsmonopolet från distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:886 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på fråga 2023/24:886 Distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:886 av Karin Sundin (S)
Distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker

Karin Sundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skydda det svenska detaljhandelsmonopolet från distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Så som Karin Sundin skriver så har den svenska alkoholpolitiken som mål att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Systembolaget är ett mycket viktigt verktyg för att nå och arbeta mot det målet och är en grundsten i den svenska folkhälso- och alkoholpolitiken.

Regeringen värnar om att alkohollagen och dess syften ska upprätthållas. Regeringen värnar även om Systembolagets detaljhandelsmonopol. Sverige har valt att ha ett monopol för detaljhandel av alkoholdrycker eftersom alkohol inte är som andra varor, utan har en rad skadliga effekter på hälsan och orsakar, bidrar till eller ökar risken för en rad sjukdomar samt våld.

När de aktuella bestämmelserna i alkohollagen infördes till följd av ett mål mot Sverige i EU-domstolen kunde man inte förutse den utveckling av marknaden för distanshandel med alkoholdrycker från privata aktörer utanför monopolet som har skett de senaste åren. Regeringen analyserar nu vilka konsekvenser Högsta domstolens avgörande kan få och vilka eventuella åtgärder som det föranleder.

Stockholm den 15 maj 2024

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.