Djurplågeri

Skriftlig fråga 2020/21:722 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-26
Överlämnad
2020-11-27
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Den 24 november 2020 kunde man läsa på SVT Nyheter att en grisuppfödare dömts i Halmstads tingsrätt till villkorlig dom och 100 dagsböter om 250 kronor för djurplågeri. I domen kan man läsa att mannen övergett djuren och därmed inte gett dem foder, tillsyn eller omvårdnad, varvid de efter förekommande kannibalism avlidit till följd av svält eller sjukdom samt att mannen begick gärningen med uppsåt.

Det är hjärtskärande att läsa om djur som far illa, och djurplågeri borde generera högre straff.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen arbeta för att förhindra djurplågeri bland landets djuruppfödare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:722 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:722 av Sara Gille (SD)
Djurplågeri

Sara Gille har frågat miljö- och klimatministern samt vice statsministern på vilket sätt ministern och regeringen ämnar arbeta för att förhindra djurplågeri bland landets djuruppfödare.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar helt och fullt Sara Gilles uppfattning att det är hjärtskärande när djur far illa. Jag vill dock understryka att det inte bara är viktigt att se till att djuren har ett starkt skydd mot lidande utan att det också är väsentligt att se till att djuren har det bra, varje dag. Mot den bakgrunden innehåller djurskyddslagen (2018:1192), som trädde i kraft förra året, det uttryckliga syftet att säkerställa ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd och respekten för djur. Den som tar hand om och ansvarar för ett djur är den som i praktiken har djurets välfärd i sin hand. Kunniga och kompetenta djurhållare är därmed den bästa garanten för ett gott djurskydd. Djurskyddslagen innehåller därför också ett krav på att den som håller djur eller på annat sätt tar hand om djur ska ha tillräcklig kompetens.

För det fall det ändå brister i djurskyddet har kontrollmyndigheterna för djurskyddet flera olika kraftfulla verktyg som kan användas. Regeringen har dessutom beslutat om en översyn av straffbestämmelserna i djurskyddslagen och brottsbalkens bestämmelse om djurplågeri, i syfte att få till stånd lämpliga och proportionerliga straffskalor vid brott mot djur. Den särskilda utredaren lämnade sitt betänkande till regeringen tidigare i år. Betänkandet bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 9 december 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.