Djurrättsaktivisters handlande

Skriftlig fråga 2005/06:2026 av Krantz, Tobias (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-16
Besvarad
2006-08-24
Besvarad
2006-08-30
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 augusti

Fråga 2005/06:2026 av Tobias Krantz (fp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Djurrättsaktivisters handlande

Natten till onsdagen den 9 augusti utsattes fyra affärer, butiksägare och privatpersoner i Tranås med anknytning till pälsnäringen för hot och skadegörelse. Påföljande natt attackerades pälsföretagaren Bruno Bengtssons hem i Västervik, fastigheter hade klottrats ned och syra sprutats på hus och bilar. I båda fallen misstänks militanta så kallade djurrättsaktivister ligga bakom dåden (Tranås Tidning den 10 och 11 augusti).

Det är inte första gången som djurrättsextremister slår till mot enskilda människors egendom. Under de senaste åren har en lång rad attentat mot för dem förhatliga företeelser i samhället genomförts. I april 2005 angreps exempelvis en minkfarm utanför Eksjö. Ca 1 000 minkar släpptes ut efter att hål hade gjorts i staketet och minkburarna öppnats (SmT den 8 april 2005).

Attentaten måste tas på största allvar. De slår hårt mot hela näringar, mot jobb och välfärd. Och de utgör ytterst ett hot mot demokratin. Demokratins metod för förändring är debatt och opinionsbildning, den är inte att efter eget gottfinnande sätta sig över demokratiskt beslutade lagar.

Jag vill fråga justitieministern vilka åtgärder han är beredd att vidta i syfte att bekämpa den brottslighet som ovan refererade aktioner utgör exempel på.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2026 besvarad av

den 24 augusti

Svar på fråga 2005/06:2026 om djurrättsaktivisters handlande

Justitieminister Thomas Bodström

Tobias Krantz har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta i syfte att bekämpa den brottslighet som begås av djurrättsaktivister.

Jag har tidigare fått flera frågor angående djurrättsaktivisters olika handlingar och har inte ändrat uppfattning. Det är helt oacceptabelt att de som bedriver en laglig affärsverksamhet hotas och störs. Samhället måste med kraft bekämpa sådan brottslighet. Jag vill samtidigt betona att de som gör sig skyldiga till denna typ av brottslighet inte ska förväxlas med seriösa organisationer som på demokratisk väg försöker påverka samhällets inställning i djuretiska frågor.

En grundläggande förutsättning för polisens förmåga att förebygga och utreda brott är att den har tillräckliga resurser. Regeringen har de senaste åren gjort kraftiga satsningar på polisen. Polisens anslag har sedan år 2000 fram till i dag ökat med ca 2,7 miljarder kronor.

Skadegörelsebrottsligheten drabbar enskilda hårt och innebär stora kostnader för samhället. Regeringen har därför vidtagit ett antal åtgärder för att förebygga och skärpa straffen för dessa brott. Polisen har sedan den 1 januari 2004 rätt att i förebyggande syfte kroppsvisitera personer för att söka efter hjälpmedel som kan användas vid klotter. Efter förslag från regeringen har också påföljden för skadegörelsebrott skärpts genom att straffmaximum för skadegörelse höjts till fängelse i ett år. Dessutom har försök till skadegörelse straffbelagts.

Jag följer polisverksamheten noga och kommer utöver tillskottet av resurser och de beslutade straffskärpningarna att vidta ytterligare åtgärder om jag finner det nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.