Djurskyddet inom EU

Skriftlig fråga 2020/21:568 av Henrik Vinge (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-18
Överlämnad
2020-11-19
Anmäld
2020-11-20
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det svenska djurskyddet är internationellt sett relativt väl utvecklat. Vi ställer högre krav på svenska kött- och mjölkproducenter än många andra EU-länder, vilket leder till att dessa kan konkurrera med lägre priser.

EU-rättens krav på en öppen marknad försvårar Sveriges möjligheter att ställa samma krav på importerat kött som vi gör på kött som är inhemskt producerat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad gör regeringen för att stärka djurskyddet inom Europa så att svenska kött- och mjölkproducenter kan konkurrera på mer lika villkor?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:568 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:568 av Henrik Vinge (SD)
Djurskyddet inom EU

Henrik Vinge har frågat mig vad regeringen gör för att stärka djurskyddet inom Europa så att svenska kött- och mjölkproducenter kan konkurrera på mer lika villkor.

Av regeringens proposition En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet (prop. 2016/17:104) framgår tydligt att lönsamheten i animalieproduktionen behöver höjas bl.a. genom ökad produktivitet för att möjliggöra ökad produktion. Samtidigt ska Sverige fortsatt ha höga ambitioner när det gäller djurvälfärd och djurhälsa och fortsätta arbetet för att höja djurskyddsnivån i EU.

Sverige har sedan 2015 ett aktivt samarbete på djurskyddsområdet inom EU med ett antal andra medlemsstater. Samarbetet har bland annat resulterat i att kommissionen inrättat en plattform för djurskydd. Plattformen möjliggör ett strukturerat utbyte av erfarenheter och bästa praxis mellan berörda aktörer och innebär goda förutsättningar att föra djurskyddet inom EU framåt. Plattformen, som arbetat sedan 2017, bidrar till ett mer enhetligt genomförande och tillämpning av EU:s djurskyddslagstiftning.

Genomförande av befintlig lagstiftning är viktigt men det räcker inte. Regeringen har därför i EU-sammanhang, under lång tid, pekat på behovet av att uppdatera djurskyddslagstiftningen inom EU i enlighet med vetenskaplig kunskap. Mot denna bakgrund ser jag förstås positivt på att kommissionen inom ramen för Från jord till bord-strategin aviserat en ambitiös plan för att se över unionens djurskyddslagstiftning och anpassa den till de senaste vetenskapliga rönen. Kommissionen kommer även att överväga alternativ för djurskyddsmärkning för att bättre kunna överföra värdet genom livsmedelskedjan.

Jag ser med tillförsikt fram emot att vi inom de närmaste åren kommer få se en positiv utveckling på djurskyddsområdet inom EU.

Stockholm den 25 november 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.