Dödshjälp

Skriftlig fråga 2019/20:1826 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-16
Överlämnad
2020-07-17
Sista svarsdatum
2020-07-31
Svarsdatum
2020-08-19
Besvarad
2020-08-19
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den gotländske överläkaren Staffan Bergström har nu anmält sig själv till polisen efter att ha bistått en svårt lidande man med att avsluta sitt liv. Syftet med anmälan var att pröva lagen, vilken inte prövats tidigare i något liknande fall.

Bakgrunden till detta var att Bergström kände sympati för en svårt sjuk man som befann sig i slutskedet av muskelsjukdomen ALS. ALS är en fruktansvärd sjukdom som innebär att musklerna förtvinar och att man till slut kvävs till döds. I det aktuella fallet var det klart att den ALS-drabbade mannen önskade få hjälp att avsluta livet omgiven av sin familj innan den allra mest plågsamma kampen mot döden började. Eftersom det inte är möjligt att få hjälp med detta i Sverige hade han valt att boka tid på en dödshjälpsklinik i Schweiz, men till följd av rådande pandemi gick resan inte att genomföra.

Av hänsyn till mannens vilja valde Bergström att skriva ut ett preparat till honom, fullt medveten om att samma preparat används vid den aktuella kliniken i Schweiz. En tillräckligt stor dos av detta skulle lugnt avsluta livet för mannen som precis som planerat också tog preparatet omgiven av sin familj. Han somnade in lugnt och smärtfritt.

Vad som vi nu har att vänta är domstolens beslut om Bergströms gärning. Han hotas av olika straff, alltifrån förlorad läkarlicens till att dömas för dråp eller till och med medhjälp till mord. Han vill dock att detta ska prövas, just för att det är oklart om det verkligen är straffbart att genom passiv dödshjälp respektera en svårt sjuk och lidande persons sista önskan och yttersta vilja.

Det ovanstående är ett enskilt exempel, men det finns fler intressanta fall att ta del av som lyfter vikten av att denna fråga utreds. Innan det finns en dom är det dock intressant att få reda på vad regeringens intention med nuvarande lagstiftning är.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Var menar ministern att gränsen för dödshjälp går, och kan vi förvänta oss ett förtydligande i lagstiftningen rörande dödshjälp?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1826 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:1826 av Markus Wiechel (SD)
Dödshjälp

Markus Wiechel har frågat mig var jag menar att gränsen för dödshjälp går och om det kan förväntas ett förtydligande i lagstiftningen rörande dödshjälp.

Dödshjälp är en komplex och svår fråga. Den har många olika aspekter och behöver behandlas med ödmjukhet.

Enligt gällande rätt döms den som uppsåtligen berövar annan livet för mord, oavsett om personen i fråga själv uttryckt en önskan om att dö eller inte. Om brottet med hänsyn till de omständigheter som föranlett gärningen eller annars är att anse som mindre grovt döms i stället för dråp. Vid fall med dödshjälp inleds vanligtvis en förundersökning avseende dråp.

Regeringen följer noggrant frågan samt det aktuella fall som redovisats. Jag varken kan eller vill dock föregripa en eventuell domstolsprövning.

Stockholm den 19 augusti 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.