Till innehåll på sidan

Dödsskjutningar vid den armenisk-azerbajdzjanska gränsen

Skriftlig fråga 2023/24:606 av Erik Hellsborn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-13
Överlämnad
2024-02-14
Anmäld
2024-02-15
Svarsdatum
2024-02-21
Sista svarsdatum
2024-02-21
Besvarad
2024-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Tidigt på morgonen 13 februari öppnade azerbajdzjansk militär eld vid den armeniska gränsen, och dödade fyra armeniska gränsvakter. Snarlika aggressioner har skett flera gånger förr, men det var nu första gången sedan september. Förhoppningar om att Azerbajdzjan skulle inta en mer återhållsam attityd efter att man i höstas tagit kontroll över den omstridda regionen Nagorno Karabach får anses ha kommit på skam. Azerbajdzjans president Aliyev har sagt att Armenien inte ska existera som självständigt land och att dess territorium är västra Azerbajdzjan. Aggressioner vid gränsen måste ses i denna kontext. Det vore djupt olyckligt om situationen urartar i mer våld eller till och med ett nytt krig. Det skulle skapa stort mänskligt lidande och måste undvikas. Omvärlden inklusive Sverige måste markera emot Azerbajdzjans imperialistiska retorik och militära våld, exempelvis genom att kalla in landets ambassadör för samtal och framföra sin kritik. Om ingen bättring sker så bör sanktioner mot landet diskuteras. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström: 

 

Hur avser ministern och regeringen att agera gentemot Azerbajdzjan med anledning av vad som nämns ovan?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:606 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:606 Dödsskjutningar vid den armenisk-azerbajdzjanska gränsen

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:606 av Erik Hellsborn (SD) Dödsskjutningar vid den armenisk-azerbajdzjanska gränsen

Erik Hellsborn har frågat mig hur jag och regeringen avser att agera gentemot Azerbajdzjan med anledning av vad som nämns i frågan.

Regeringen fortsätter att följa utvecklingen i regionen noggrant. Jag beklagar den död och det lidande som de senaste incidenterna har orsakat. Regeringens förhoppning är att situationen kan återgå till ett mer stabilt läge. EU har nyligen beslutat om att utöka personalstyrkan i sin observatörsmission, EUMA, som verkar längs med den armenisk-azerbajdzjanska gränsen. Det gemensamma uttalandet och fångutväxlingen länderna emellan från den 7 december utgör positiva tecken.

Det är av största vikt att parterna fortsätter att engagera sig i konstruktiva samtal med varandra. I ett uttalande från den 8 februari välkomnade Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, att Azerbajdzjan bekräftat sin vilja att återgå till de Brysselledda fredssamtalen. Jag välkomnar även att Armeniens och Azerbajdzjans ledare möttes i marginalen av säkerhetskonferensen i München i helgen, och uppdrog sina utrikesministerier att i närtid organisera möten om fredsavtalet.

Regeringen har återkommande uppmanat båda parter att respektera varandras territoriella integritet och undvika att använda våld. Sverige har också signalerat att EU bör vara redo att vidta lämpliga åtgärder om situationen skulle förvärras och Azerbajdzjan skulle kränka Armeniens territorium, inklusive sanktioner.

Stockholm den 21 februari 2024 

 

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.