Dragartister och hbtqi-rättigheter

Skriftlig fråga 2023/24:307 av Ulrika Westerlund (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-27
Överlämnad
2023-11-29
Anmäld
2023-11-30
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Under helgen har vi genom medier kunnat ta del av debatter som förekommit under Sverigedemokraternas landsdagar. Bland annat diskuterades en motion där motionären drev kravet om åldersgräns på evenemang där dragqueens förekommer. Under debatten uttalade motionären dessutom att en namngiven dragartist borde visas ut ur landet. 

Enligt vad som rapporterats i medier skrev partistyrelsen i sitt motionssvar att åldersrestriktionen behöver specificeras och att partistyrelsen ser med oro på att barn utsätts för sexuell exponering. Partistyrelsen skriver vidare att detta kan ske i flera former, exempelvis genom material som är direkt olämpligt i sexualundervisningen eller genom diskussioner om könsnormer och transfrågor. 

Det har genom medierna blivit känt att andra uttalanden också gjordes under landsdagarna, och särskilt ett av dessa, det av Jimmie Åkesson om moskéer som skulle kunna komma att rivas, har fått stor uppmärksamhet. Detta uttalande har också kommenterats av såväl statsminister Ulf Kristersson som Liberalernas partiledare Johan Pehrson. 

Jag har däremot inte sett någon kommentar gällande Sverigedemokraternas syn på hbtqi-rättigheter och det anmärkningsvärda i att enskilda artister återigen hängs ut av sverigedemokratiska företrädare. Det är djupt oroande att ett parti som regeringen samarbetar med sprider föreställningar om att det är att utsätta barn för sexuell exponering om till exempel könsnormer och transfrågor diskuteras i undervisningen. Det är inte heller första gången som Sverigedemokraternas uppfattning om hbtqi-personer blir tydligt i offentligheten. Tidigare i höstas fick vi ju också ta del av andra sverigedemokratiska representanters kränkande syn på personer som firar Pride i Sverige. 

Min fråga till statsrådet Paulina Brandberg är därför: 

 

Kommer statsrådet att vidta några åtgärder för att säkra förutsättningarna för dragartister att verka utan att utsättas för hot och/eller vidta några andra åtgärder för att motverka eventuella effekter av det som Sverigedemokraterna har uttryckt gällande hbtqi-rättighetsfrågor? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:307 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

A2023/01616 Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:307 av Ulrika Westerlund (MP) Dragartister och hbtqi-rättigheter

Ulrika Westerlund har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att säkra förutsättningarna för dragartister att verka utan att utsättas för hot och/eller vidta några andra åtgärder för att motverka eventuella effekter av det som Sverigedemokraterna har uttryckt gällande hbtqi-rättighetsfrågor.

Ett fritt kulturliv är en självklar del av ett demokratiskt samhälle. I de nationella kulturpolitiska målen slås fast att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. För att uppnå målen ska kulturpolitiken bland annat främja allas möjlighet till kulturupplevelser och särskilt uppmärksamma barn och ungas rätt till kultur. Från regeringens sida kan vi skapa bästa möjliga förutsättningar för att skapa och producera kultur men vi ska aldrig styra innehållet. Kulturen ska vara fri från politiska pekpinnar, och tillgänglig för så många som möjligt – oavsett klass, bakgrund, kön, könsidentitet, sexuell läggning eller ålder.

Läsfrämjande och läsförståelse är en prioriterad fråga för regeringen. Sverige ska vara ett läsande land. Biblioteken finns nära medborgarna och har en viktig roll att spela för att göra läsningen och litteraturen tillgängliga för fler. Jag välkomnar och stödjer att många goda krafter, inklusive dragartister, deltar i det viktiga arbetet att stimulera barns och vuxnas läslust och kärlek till litteraturen.

Regeringens strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck och tillhörande handlingsplan är centrala utgångspunkter för att förbättra hbtqi-personers situation i Sverige. För 2023 och 2024 har tio miljoner kronor tillförts området och samma förstärkning är beräknad för 2025 och 2026. Det årliga tillskottet syftar både till att fullfölja pågående insatser och att möjliggöra nya.

Våld, diskriminering och andra kränkningar är ett av handlingsplanens fokusområden. Det råder inga tvivel om att det återstår utmaningar, inte minst gällande frågor som rör hat och hot mot hbtqi-personer. Det pågår olika insatser av relevans för dessa frågor, exempelvis har Polismyndigheten haft särskilda uppdrag med fokus på hatbrott och andra brott som hotar demokratin de senaste åren. Arbetet pågår och har vidareutvecklats, bl.a. genom kompetenshöjande insatser. Polismyndigheten ska förstärka den brottsutredande förmågan och uppklaringen av dessa brott. I betänkandet ”En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp” (SOU 2023:17) föreslås bland annat att det ska införas ett särskilt straffansvar för gärningar riktade mot enskilda individer i sådana grupper som i dag skyddas av bestämmelsen. Förslaget kan ge enskilda brottsoffer ett bättre skydd. Förslaget träffar alla de grunder som räknas upp i bestämmelsen om hets mot folkgrupp, inklusive sexuell läggning och könsöverskridande identitet eller uttryck.

I Sverige ska alla ha rätt att vara den man är, och älska vem man vill, och det ska givetvis gälla oavsett i vilket sammanhang man befinner sig. Enligt skollagen ska all utbildning utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Skolan ska aktivt och medvetet främja elevernas lika rättigheter och möjligheter, oberoende av könstillhörighet. Skolan har också ett ansvar för att synliggöra och motverka könsmönster som begränsar elevernas lärande, val och utveckling.

Jag och regeringen fortsätter arbetet för att säkerställa hbtqi-personers rättigheter. Hat och hot kan aldrig accepteras.

Stockholm den 6 december 2023

Paulina Brandberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.