Dubbelbeskattning av nordiska medborgare

Skriftlig fråga 2020/21:11 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-08
Överlämnad
2020-09-09
Anmäld
2020-09-10
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

På Nordiska rådets hemsida kan vi läsa följande text:

Nordiska Gränspendlare som har jobbat hemifrån under coronapandemin kan tvingas betala skatt i två länder. Det är följden av att de nordiska finansministrarna inte går med på ett undantag från gällande skatteregler.

Enligt Nordiska skatteavtalet ska en gränspendlare betala skatt i det land där personen arbetar. Under coronapandemin har många pendlare på anmodan av sina arbetsgivare jobbat hemifrån vilket innebär att pendlarna ska betala skatt i det land man bor för varje dag som arbetet sker hemifrån.

I Öresundsregionen finns även ett särskilt skatteavtal, Öresundsavtalet, som innebär att om hemarbetet pågått mer än 50 procent under en period på tre månader gäller inte de vanliga reglerna, utan då ska skatten betalas i det land där man bor.

Den 2 juni sände Gränshinderrådets ordförande Bertel Haarder på vägnar av de nationella medlemmarna i Gränshinderrådet ett brev till alla nordiska skatte- och finansministrar där han påtalade problemet.

I brevet föreslår han en lösning motsvarande den som genomförts inom socialförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, där arbetstagaren kvarstår i arbetslandet. Den lösningen skulle innebära att pendlarna fortfarande betalar skatt i arbetslandet och inte i bosättningslandet.

Nu har svar kommit från Sverige, Danmark och Finland. Och svaren är entydiga, ministrarna avser inte i nuläget att vidta åtgärder som ger dispens från det nordiska skatteavtalet eller Öresundsavtalet.

Det betyder att de pendlare som berörs av detta måste deklarera och betala skatt både i bosättningslandet och i det land där de jobbar, och i vissa fall ska skattepengar skickas mellan länder, vilket leder till ökat merarbete för arbetstagaren, arbetsgivaren och myndigheterna.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur förhåller sig ministerns besked till Gränshinderrådet om dubbelbeskattningen till Nordiska ministerrådets vision om att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030 och har ministern för avsikt att agera för att lösa problematiken?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:11 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/03612/S3

Finansdepartementet

Finansministern

.

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:11 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Dubbelbeskattning av nordiska medborgare

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig hur mitt besked till Gränshinderrådet förhåller till Nordiska ministerrådets vision om att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030 och om jag har för avsikt att agera för att lösa problematiken.

Nordiska ministerrådets vision för 2030 ligger fast. Även om virusutbrottet har inneburit ett tillfälligt bakslag för rörligheten i Norden, så har gränserna i Norden i stor utsträckning varit öppna för de som arbetspendlar över gränserna och som inte har möjlighet att arbeta från hemmet. För nordiska gränspendlare som har möjlighet att arbeta hemifrån finns det utrymme att arbeta i hemmet utan att beskattningssituationen förändras. I frågan nämns det särskilda regelverket för Öresundsregionen som medger arbete i hemmet i relativt stor utsträckning, utan att beskattningsrätten för inkomsterna övergår från arbetsstaten till hemvisstaten. Många gränspendlare i Finland, Norge och Sverige omfattas av särskilda så kallade gränsgångarregler som innebär att de beskattas i sin hemviststat, något som inte påverkas av att de arbetar i hemmet.

Gränspendlare som arbetar hemifrån och som av ett eller annat skäl inte faller in under något av de ovan nämnda regelverken, kan bli skattskyldiga för en del av sin arbetsinkomst i sin hemviststat. Det kan leda till viss ökad administrativ börda, vilket är beklagligt. Det är dock missvisande att som i frågans rubrik tala om dubbelbeskattning. Med sådan beskattning avses att en och samma inkomst beskattas i två länder. I de fall som vi nu talar om får den inkomst som beskattas i hemviststaten enligt det nordiska skatteavtalet inte beskattas i arbetsstaten. Det blir alltså inte fråga om dubbelbeskattning, vilket avtalet har som huvudsakligt syfte att undvika.

Erfarenheterna från pandemin är något som kommer att prägla det fortsatta arbetet för ett integrerat Norden.

Stockholm den 16 september 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.