Dumpade gifttunnor

Skriftlig fråga 2019/20:20 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-16
Överlämnad
2019-09-16
Anmäld
2019-09-17
Svarsdatum
2019-09-25
Sista svarsdatum
2019-09-25
Besvarad
2019-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

På 1950- och 1960-talen dumpades ca 23 000 tunnor innehållande bland annat kvicksilverhaltig katalysatormassa i havet och Sundsvallsbukten. Avfallet kom från tillverkning av polyvinylklorid (PVC) vid Stockviksverken av Stockholms Superfosfat Fabriks AB. Tillverkningen av PVC startade 1945, och som råvara för att framställa PVC behövdes vinylkloridmonomer. Det framställdes genom en metod som kallas kvicksilvermetoden och gav upphov till avfall i form av kvicksilverhaltig katalysatormassa. Fram till 1951 grävdes avfallet ned i marken inom Stockviks industriområde. Saneringar har delvis genomförts.

När tunnorna började dumpas i havet var tanken först att dumpa dem på internationellt vatten. Tunnorna transporterades som returlast med pråmen som tog kalk från bolagets kalkbrott på Furillen utanför Gotland. Från början av 1950-talet till 1958 dumpades ca 5 100 tunnor på internationellt vatten (dock lite oklart var). Mellan 1959 och 1960 ändrades detta eftersom pråmen inte kom ut på internationellt vatten förrän vid överfarten till Gotland. Då genomfördes en ändring som innebar att tunnorna kunde dumpas efter att pråmen passerat Brämösund söder om Sundsvall. Cirka 4 600 tunnor ska ha dumpats efter det att pråmarna passerat Brämösundet. Vid SGU:s undersökning 2006 hittades dock inga tunnor i det området. 

Fiskare fick upp tunnor vid strömningstrålning vid Brämösundet utanför Sundsvall. Första gången det hände var 1960. Det finns uppgifter om att tunnor fastnade i redskap vid ett tiotal tillfällen. År 1961 gjordes därför en överenskommelse med Medelpads Kustfiskareförbund om att dumpningen skulle flyttas och därefter ske på ett avgränsat område på 80–90 meters djup åtta kilometer sydost om Åstön. Det är det området som kallas det utpekade dumpningsområdet, och det ligger på allmänt vatten. Det finns uppgifter om att 13 200 tunnor dumpades i det utpekade dumpningsområdet mellan åren 1961 och 1964.

Vid den undersökning som SGU genomförde 2006 hittades 3 267 tunnor inom dumpningsområdet och 339 tunnor i ett område strax väster om dumpningsområdet. Sammanfattningsvis ska sammanlagt ca 23 000 tunnor ha dumpats varav 13 200 i det utpekade dumpningsområdet mellan Sundsvall och Gotland. Av dessa har totalt ca 3 600 tunnor påträffats. Verksamheten hade tillstånd från myndigheterna att hantera gifttunnorna på det sättet. Länsstyrelsen i Västernorrland har hittills avgränsat det pågående tillsynsarbetet till det utpekade dumpningsområdet då det i dagsläget inte finns kunskap om var övriga tunnor har dumpats. Tunnorna innehåller avfall i form av använd katalysatormassa, och katalysatormassan innehåller kvicksilver. Katalysatormassan är ingjuten i betong i 80-liters plåttunnor. Varje tunna innehåller ca 10 kg katalysatormassa (varav 200–300 gram är kvicksilver), 110 kg betong och 5 kg stål. Det finns även uppgifter om att arbetskläder göts in i tunnor.

Det man med stor säkerhet vet är att gifttunnorna inte är gjorda av ett beständigt material utan de kommer att lösas upp i vattnet, och då riskerar vi att ca 10 ton kvicksilver kommer ut i Östersjön.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka specifika åtgärder har ministern och regeringen vidtagit i tjänsten för att påskynda arbetet med att ta upp – eller på andra sätt motverka riskerna med – de gifttunnor i Östersjön som finns mellan Sundsvall och Gotland?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:20 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/

01675

/Ke

M2019/01686/Ke

Miljö

departementet

Miljö-

och

klimatministern

samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:11 av Jörgen Berglund (M) Gifttunnor i Östersjön och fråga 2019/20:20 av Lars Beckman (M) Dumpade gifttunnor

Jörgen Berglund har frågat mig hur mycket pengar och resurser regeringen har avsatt för att ta hand om gifttunnorna i Östersjön. Lars Beckman har också frågat mig vilka specifika åtgärder regeringen har vidtagit för att på-skynda arbetet med att ta upp eller på andra sätt motverka riskerna med gifttunnorna i Östersjön mellan Sundsvall och Gotland.

Regeringen har de senaste åren ökat anslaget för sanering och återställning
av förorenade områden för att möjliggöra ett aktivt saneringsarbete. Totalt uppgår anslaget i dag till nästan 900 miljoner kronor jämfört med drygt 400 miljoner kronor 2014. Regeringen har sedan budgetpropositionen 2018 satsat särskilda medel på anslaget som för första gången är öronmärkta
för minskade miljögifter i hav och vatten bl.a. för sanering av förorenade sediment. För budgetåret 2019 beslutade riksdagen att anvisa 100 miljoner kronor mindre till anslaget jämfört med det som regeringen föreslog i budgetpropositionen för 2019. På regeringens förslag förstärktes därefter arbetet med sanering av förorenade sediment i vårändringsbudgeten för 2019. Regeringen föreslår nu ytterligare medel till anslaget för sanering som en del av satsningen på Rent hav och vatten i budgeten för 2020.

I första hand är det den som bedrivit verksamheten som ska betala när ett förorenat område behöver åtgärdas. I vissa fall kan det vara fastighetsägaren och ibland kan ansvaret delas. Saneringsanslaget och det statliga bidraget finns till för att förorenade områden ska bli sanerade om det inte finns någon som kan hållas ansvarig. För 2019 avsattes 553 miljoner kronor för statligt bidrag till undersökningar och åtgärder för efterbehandling av förorenade områden på land och vatten.

På regional nivå är det länsstyrelserna som har det övergripande ansvaret, delar in områden i riskklasser och gör prioriteringar. Naturvårdsverket prioriterar och fördelar statliga medel för arbetet med förorenade områden på en nationell nivå. Det finns en nationell plan för efterbehandling för att
se till att åtgärder vidtas i de mest prioriterade förorenade områdena. För
att kunna få statligt bidrag behöver kommunen eller länsstyrelsen göra en ansvarsutredning som visar att det inte finns någon som kan hållas helt eller delvis ansvarig för att betala saneringen.

Just nu arbetar Länsstyrelsen i Västernorrlands län, som är ansvarig tillsyns-myndighet, med att fastställa det miljörättsliga ansvaret för gifttunnorna utanför Sundsvall. Länsstyrelsen har arbetat med ansvarsfrågan under en längre tid. Det är en komplicerad historik, där det bl.a. har varit många verk-samhetsutövare och bolagsändringar, men arbetet går framåt. Regeringen har sedan 2018 avsatt extra medel för tillsynsarbetet med förorenade områden. Det har möjliggjort för fler tjänster på länsstyrelser runt om i landet för att arbeta med tillsynsärenden som detta.

Jag ser det som en viktig utgångspunkt att värna om principen att förorena-ren betalar, och processen om vem som kan hållas ansvarig för förorening-arna längs med Sundsvallskusten behöver slutföras. Om det inte finns
någon som kan hållas helt eller endast delvis ansvarig för föroreningen kan saneringsanslaget användas. Någon ansökan om bidrag har ännu inte in-kommit till Naturvårdsverket.

Generellt finns det sämre kunskap om förorenade områden i hav och vatten än på land. Regeringen gav därför i juni 2019 flera myndigheter i uppdrag att tillsammans ta fram bättre kunskap för att hantera förorenade sediment i landets sjöar och kustområden. Uppdraget syftar till att få bättre kunskap om bl.a. utbredningen av förorenade sedimentområden, risken för att miljögifter sprids och vilka åtgärdsalternativ som lämpar sig bäst.

Stockholm den 25 september 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.