Till innehåll på sidan

Dumpning av förorenade bottensediment i Öresund

Skriftlig fråga 2021/22:1020 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-07
Överlämnad
2022-02-08
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Just nu pågår något som kan få mycket negativa effekter för miljötillståndet i Öresund. Det handlar om den konstgjorda halvö, Lynetteholm, som Köpenhamn har börjat anlägga. Sverige kan självklart inte ha synpunkter på anläggningen i sig men borde agera kraftfullt när det gäller konsekvenserna och den påtagliga risken för förorenande av Öresund. Att förorenade bottensediment dumpas i Sundet och dessutom nära ett svenskt Natura 2000-område är provocerande och oacceptabelt. Såväl Länsstyrelsen i Skåne som Naturvårdsverket har uttryckt sin oro för situationen.

Att dumpa cirka 1,5 miljoner kubikmeter av bottensediment, som förmodas innehålla alltifrån tungmetaller till PCB:er, i Öresund är högst oroväckande. Enligt uppgift ska dumpningen avbrytas om mer än 20 procent av de deponerade massorna sprids till svenska vatten, men föroreningar kan ju lakas ut ändå. Dessutom finns en oro för att flödesförhållandena genom Öresund kommer att förändras. Detta är något som kan påverka det viktiga inflödet av syrerikt vatten till Östersjön, vilket kan få konsekvenser för ekosystemet. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder ska ministern vidta för att försäkra sig om att försiktighetsprincipen beaktas när det gäller effekterna av dumpning av de förorenade bottensedimenten i Öresund?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1020 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/00258 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1020 av Betty Malmberg (M)
Dumpning av förorenade bottensediment i Öresund

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag ska vidta för att försäkra mig om att försiktighetsprincipen beaktas när det gäller effekterna av dumpning av de förorenade bottensedimenten i Öresund.

Arbetet med att skydda Öresunds marina ekosystem är högt prioriterat av regeringen. Det är av stor vikt att vi samarbetar med våra grannländer om sådant som på ett betydande sätt kan påverka vår gemensamma miljö.

Från svenskt håll har regeringen genom min företrädare tydligt framfört synpunkter om brister i underlaget rörande projektet Lynetteholmen samt invänt mot valet av dumpningsplats för muddrade massor. Trots detta godkände folketinget byggnationen av Lynetteholmen och de fysiska arbetena har inletts. Svenska myndigheter bevakar nu, utifrån sina respektive expert- och ansvarsområden, bl.a. miljöövervakningen av den pågående dumpningen av muddermassor.

Det var bl.a. mot bakgrund av försiktighetsprincipen som svenska myndigheter tidigare lyfte fram behovet av en tredjepartsgranskning av strömningsförhållanden i Öresund. Myndigheterna förväntas få ta del av granskningen i närtid.

Min bedömning är att det är de svenska myndigheterna som i detta skede har de bästa förutsättningarna att föra en konstruktiv dialog om projektets genomförande med hänsyn till dess miljöeffekter. De har länge och engagerat deltagit i samrådet om projektet Lynetteholmen. Jag kommer att fortsätta följa frågan och utesluter inte ytterligare åtgärder från regeringens sida.

Stockholm den 16 februari 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.