Till innehåll på sidan

effekter av dubbelbeskattningsavtal med Danmark

Skriftlig fråga 2000/01:520 av Silfverstrand, Bengt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-10
Anmäld
2001-01-16
Besvarad
2001-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga 2000/01:520

av Bengt Silfverstrand (s) till finansminister Bosse Ringholm om effekter av dubbelbeskattningsavtal med Danmark

Danmarks beslut att införa ett s.k. nettolönesystem för färjor i trafik mellan dansk och utomdansk hamn har förorsakat allvarliga problem för svensk färjenäring och dess ombordanställda liksom för svensk personal på danskflaggade fartyg. För det första innebär systemet att konkurrenssituationen för svenska färjerederier drastiskt försämras. För det andra innebär den danska åtgärden i kombination med dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Danmark att personal bosatt i Sverige och anställd på danska färjor med arbetsgivaren i Danmark får betala skatt två gånger, dvs. genom färjornas registrering i DIS får de en dansk nettolön (skatten redan avdragen) som sedan i sin tur beskattas i Sverige enligt samma normer som för alla andra svenska arbetstagare bosatta i Sverige. Vad gäller situationen för personal på svenskregistrerade färjor har riksdagen gett regeringen i uppdrag att redan för 2001 lägga förslag som innebär att de negativa effekterna av det danska nettolönesystemet neutraliseras. För ombordanställda svenska medborgare på danskregistrerade färjor är emellertid situationen akut. Om ingenting görs kommer ca 130 svenskar anställda på danska färjor att få sina löner sänkta med 30 % fr.o.m. årsskiftet. Detta betyder i praktiken att dessa personer antingen måste bosätta sig i Danmark eller lämna sina jobb. Detta förhållande eller snarare missförhållande måste betraktas som helt oacceptabelt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga vilka åtgärder finansministern ämnar vidtaga för att undanröja nämnda orimliga konsekvenser av dubbelbeskattningsavtalet med Danmark.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:520 besvarad av

den 26 januari

Svar på fråga 2000/01:520 om effekter av dubbelbeskattningsavtal med Danmark

Finansminister Bosse Ringholm

Bengt Silfverstrand har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att undanröja de orimliga konsekvenserna av dubbelbeskattningsavtalet med Danmark för den svenska personalen på danskflaggade färjor.

Situationen för svenskar som arbetar på danska färjor som omfattas av det danska s.k. nettolönesystemet är naturligtvis svår. Deras lön sänktes i ett slag med ca 30 %. De betalar ingen skatt i Danmark. Såsom obegränsat skattskyldiga i Sverige betalar de skatt här enligt vanliga regler.

Den 30 september 1999 ingick Sverige och Danmark ett avtal om beskattningen av anställda ombord på färjor och tåg i reguljär trafik mellan våra länder. Avtalet började tillämpas den 1 januari 2000 (SFS 1999:1184).

Enligt avtalet ska inkomst som uppbärs av en person som bor i Sverige och arbetar på en färja mellan Sverige och Danmark beskattas i Danmark om arbetsgivaren hör hemma där. Den anställde ska också beskattas i Sverige eftersom han är bosatt här. Det ankommer sedan på Sverige att undanröja eventuell dubbelbeskattning genom avräkning av dansk skatt. I det aktuella fallet finns ingen dansk skatt att avräkna eftersom inkomsten är skattefri.

Den svenska färjetrafiken omfattas i dag inte av rederistödet. Enligt budgetpropositionen för 2001 (prop. 2000/01:1) ska en översyn göras av både lastsjöfartens och färjenäringens villkor. Bl.a. ska formen för rederistödet @ nettostöd eller bruttostöd @ utredas. Avsikten är att lägga förslag om ett nytt stödsystem som kan träda i kraft den 1 januari 2002.

En arbetsgrupp inom Regeringskansliet har nyligen lämnat ett förslag till nytt stödsystem. Förslaget är för närvarande på remiss.

Den nya danska lagstiftningen om utvidgningen av nettolönesystemet till att också omfatta färjetrafiken infördes i september förra året, dvs. mindre än ett år efter att avtalet med Danmark undertecknades. Den danska lagstiftningen har naturligtvis på ett dramatiskt sätt ändrat förutsättningarna för avtalet. Det pågår för närvarande diskussioner med Danmark om den uppkomna situationen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.