Till innehåll på sidan

Effektivitetsutvärdering av Kundval rusta och matcha

Skriftlig fråga 2023/24:410 av Serkan Köse (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-15
Överlämnad
2023-12-18
Anmäld
2023-12-19
Svarsdatum
2024-01-02
Sista svarsdatum
2024-01-02
Besvarad
2024-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin är den vanligast förekommande aktiviteten Kundval rusta och matcha (Krom), en tjänst som Arbetsförmedlingen anskaffar från externa leverantörer. Dessa leverantörer har som uppdrag att erbjuda individuellt stöd till arbetssökande för att underlätta deras väg till arbete eller utbildning. Under perioden 2022–2023 deltog cirka en tredjedel av programdeltagarna i Krom. Trots detta uppgav lite över 20 procent av deltagarna under 2023 att de inte hade någon registrerad aktivitet inom programmet, en andel som har ökat sedan 2019. Dessutom har det framkommit att en betydande del av deltagarna, drygt 30 procent under 2023, enbart ägnade sig åt egna jobbsökaraktiviteter. 

Mot bakgrund av dessa siffror vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Hur bedömer ministern effektiviteten av Kundval rusta och matcha inom jobb- och utvecklingsgarantin mot bakgrund av vad som framförs ovan, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sin bedömning?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:410 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/ 01710 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:410 av Serkan Köse (S)
Effektivitetsutvärdering av Kundval rusta och matcha

Serkan Köse har frågat mig hur jag bedömer effektiviteten av Kundval rusta och matcha inom jobb- och utvecklingsgarantin och om jag avser vidta några åtgärder utifrån min bedömning.

Regeringen fortsätter arbetet för att återupprätta arbetslinjen. Alla som kan arbeta ska arbeta. Arbetsmarknadspolitiken behöver utformas så att fler kommer i arbete och att den blir mer kostnadseffektiv. För en väl fungerande arbetsmarknad finns det behov av specifika insatser som underlättar inträdet på arbetsmarknaden, som till exempel ger kunskaper i svenska språket, arbetsplatsnära erfarenhet, effektiv matchning och hög sökaktivitet.

Kundval rusta och matcha, är näst efter lönebidrag, den insats som med marginal omfattar flest arbetslösa bland de insatser som Arbetsförmedlingen erbjuder.

Kundval rusta och matcha är fortfarande ett relativt nytt inslag i arbetsmarknadspolitiken, vilket gör det särskilt viktigt att kontinuerligt följa upp effektiviteten och överväga förbättringar. Detta är ett arbete som pågår fortlöpande på Regeringskansliet. Under 2022 infördes ett nytt regelverk gällande anskaffade förmedlingsinsatser. Arbetsförmedlingen har utifrån detta och annan styrning från regeringen utvecklat en ny matchningstjänst, kallad Rusta och matcha 2. Den nya tjänsten innebär bl.a. ett förstärkt stöd till deltagare som står längre ifrån arbetsmarknaden. Den innebär också ett tydligare fokus på varaktiga resultat och därmed en ökad kostnadseffektivitet i tjänsten.

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att analysera förutsättningar för arbetsinriktade insatser för deltagare i matchningstjänster. Regeringen har också gett Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen i uppdrag att analysera och bedöma hur Arbetsförmedlingen fullgör sitt kontrolluppdrag avseende arbetssökande som deltar i insatser hos leverantörer som utför arbetsmarknadspolitiska insatser på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Det finns stöd i forskningen för att intensivt stöd i jobbsökande kan bidra till förkortade arbetslöshetstider, särskilt för dem som står något längre ifrån arbetsmarknaden. Kundval Rusta och matcha har ännu inte utvärderats men arbete med detta pågår för närvarande hos Arbetsförmedlingen och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Stockholm den 28 december 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.