Eftersatt vägunderhåll

Skriftlig fråga 2020/21:2690 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-28
Överlämnad
2021-04-28
Anmäld
2021-04-29
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Gävleborg finns mycket eftersatt vägunderhåll och därmed är många vägar i väldigt dåligt skick. Det försvårar och fördyrar livet för många. Det blir svårt att pendla till jobbet då spåren i vägen är så djupa att bilen riskerar att slå i och därmed gå sönder. Räddningstjänsten fördröjs om det skulle hända en olycka eller om någon skulle bli allvarligt sjuk. Olycksriskerna ökar. Bilar slås sönder, men när de drabbade kontaktar Trafikverket får de veta att budgeten inte medger det underhåll som behövs. Enligt tidningsuppgifter har drabbade fått rådet att byta bil eller flytta när de har sökt hjälp. Det handlar om väg 688 mellan Alfta, Galven och Arbrå där delen mot Arbråhållet verkar vara i sämst skick.

De som bor längs väg 688 mellan Alfta, Galven och Arbrå i Hälsingland kräver ingen lyxväg, de kräver inte ens asfalt längs hela vägen, men de kräver en väg som dräneras och underhålls och är farbar året runt. De vill kunna bo kvar och sätta ned sina bopålar där.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att göra Galvenvägen, det vill säga väg 688 mellan Alfta, Galven och Arbrå i Hälsingland, farbar året runt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2690 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/01319 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2690 av Ulla Andersson (V)
Eftersatt vägunderhåll

Ulla Andersson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att göra Galvenvägen, det vill säga väg 688 mellan Alfta, Galven och Arbrå i Hälsingland, farbar året runt.

Hela Sverige ska ges goda förutsättningar att växa, leva och utvecklas och transportsystemet är en viktig förutsättning för det. I den nu gällande nationell trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen genomförs satsningar på över 700 miljarder kronor. Planen möjliggör investeringar i hela landet och medför en rekordstor satsning på vägunderhåll om totalt 164 miljarder kronor. Regeringen har fortsatt att satsa på vägunderhållet. Satsningarna möjliggör för Trafikverket att kunna tidigarelägga och genomföra angelägna underhållsåtgärder på hela det statliga vägnätet.

Regeringen lämnade den 16 april propositionen Framtidens infrastruktur – hållbara investeringar i hela Sverige (prop. 2020/21:151) till riksdagen. I den propositionen föreslår regeringen ekonomiska ramar för nästa planperiod 2022–2033 på 799 miljarder kronor. Det är en ökning på 176,5 miljarder kronor jämfört med perioden 2018–2029. Tillkommande medel såsom banavgifter och trängselavgifter beräknas uppgå till 77 miljarder kronor, vilket sammantaget ger en ram på 876 miljarder kronor. Vägunderhållet föreslås att utökas till 197 miljarder kronor.

Propositionen innebär den största ekonomiska ramen för infrastruktur någonsin, både för att ta hand om och utveckla befintlig infrastruktur, men också för att genomföra nya investeringar i hela landet. När riksdagen har tagit ställning till propositionen fortsätter arbetet som syftar till att ta fram underlag till en ny nationell plan.

Sommaren närmar sig och det innebär att Trafikverket snart drar igång arbetet med att förbättra vägarnas tillstånd på många håll i landet. I Gävleborgs län planerar Trafikverket för att åtgärda ett 50-tal slitna vägsträckor och tio broar ska förbättras.

Stockholm den 5 maj 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.