Efterskottsbetalning av assistansersättning

Skriftlig fråga 2015/16:230 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-04
Överlämnad
2015-11-05
Anmäld
2015-11-06
Svarsdatum
2015-11-11
Sista svarsdatum
2015-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Försäkringskassan har fattat ett inriktningsbeslut om att införa efterskottsbetalning av assistansersättning från den 1 oktober 2016. Enligt Försäkringskassan kommer detta i ett första steg att omfatta utbetalningar enligt schablonen. Assistansberättigade som har högre timbelopp bör enligt Försäkringskassan även omfattas av efterskottsbetalningen. Detta kräver dock en förordningsändring, och Försäkringskassan har i en skrivelse till regeringen (den 8 oktober 2015) gjort en framställan om detta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Hur ställer sig statsrådet till den förordningsändring som Försäkringskassan har föreslagit, och vilka konsekvenser skulle ändringen enligt statsrådets bedömning få för småföretagare?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:230 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2015/07169/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:230 av Sofia Fölster (M) Efterskottsbetalning av assistansersättning

Sofia Fölster har frågat mig hur jag ställer mig till den förordningsändring som Försäkringskassan har förslagit, och vilka konsekvenser ändringen enligt min bedömning skulle få för småföretagare.

Först vill jag ge en tillbakablick om varför frågan om efterskottsbetalningar är aktuell hos Försäkringskassan.

När lagen om assistansersättning beslutades av riksdagen våren 1993 så var regeln om utbetalning utformad så att ersättningen skulle betalas ut månadsvis i efterskott. Kort innan lagen skulle träda i kraft beslutade riksdagen om en möjlighet att även kunna göra förskottsbetalningar. Syftet var att, när så behövdes, kunna tillämpa ett utbetalningssystem som liknade det som vissa kommuner hade tillämpat för brukarkollektiv.

I januari 2014 beslöt den borgerliga regeringen att ge Försäkringskassan i uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen. I uppdraget ingick bl.a. att ”kontrollera att ersättningen, som inte används enligt gällande föreskrifter återbetalas och att Försäkringskassan undersöker andra åtgärder för att bättre säkra att ersättningen används på det sätt som lagar och andra föreskrifter anger.” Det kunde exempelvis ”omfatta överväganden om delar av ersättningen kan betalas ut i för- eller efterskott”.

Försäkringskassan redovisade i april 2014 en plan för genomförande av åtgärder för bättre kontroll. Försäkringskassan menade att det framgick av lagen att efterskottsutbetalning ska vara huvudregel men att myndigheten får betala ut ersättningen preliminärt i förskott.

Försäkringskassan redovisade ett antal problem med förskottsbetalningar, bl.a. osäkerhet hos den assistansberättigade kring hur många timmar som finns kvar under perioden, att myndigheten betalar ut statliga medel i förskott innan assistans har lämnats och att, i de situationer då assistansberättigade byter anordnare, finns en hög risk att assistansersättningen betalas ut till fel betalningsmottagare.

Försäkringskassans planering var att genomföra en övergång från förskottsbetalning till efterskottsbetalning under 2015. Därefter har myndigheten meddelat att det nya it-stödet som är under uppbyggnad behöver vara på plats för att efterskottsbetalningar ska kunna införas.

Försäkringskassan har i en skrivelse till regeringen framställt att det finns ett behov av förordningsändringar för att kunna införa efterskottsbetalningar för personer som har en förhöjd ersättning. Regeringenskansliet har med anledning av detta träffat myndigheten och fört en dialog om förslagen.

Min uppfattning är att det är viktigt att den lagstiftning som finns kan följas och tillämpas på ett likvärdigt sätt. Behövs det en förordningsändring för att detta ska vara möjligt så är jag beredd att göra något åt detta.

Stockholm den 11 november 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.