Ekonomisk brottslighet

Skriftlig fråga 2008/09:872 av Persson, Margareta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-22
Anmäld
2009-04-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-05-06
Besvarad
2009-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 april

Fråga

2008/09:872 Ekonomisk brottslighet

av Margareta Persson (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

År 2004 överlämnades en skrivelse till riksdagen. I skrivelsen presenterade den socialdemokratiska regeringen en handlingsplan mot den ekonomiska brottsligheten. Handlingsplanen innehöll omfattande åtgärdspaket för de närmaste åren. Vissa åtgärder är genomförda, andra väntar fortfarande på initiativ från regeringen. Jag vill fråga justitieministern:

Avser justitieministern att utvärdera, gå vidare och ta initiativ i linje med handlingsplanen?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:872 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 6 maj

Svar på fråga

2008/09:872 Ekonomisk brottslighet

Justitieminister Beatrice Ask

Margareta Persson har frågat mig om jag avser att utvärdera, gå vidare och ta initiativ i linje med den handlingsplan mot den ekonomiska brottsligheten som den socialdemokratiska regeringen presenterade 2004.

Kampen mot den ekonomiska brottsligheten är en viktig fråga för regeringen. Regeringen har därför vidtagit flera åtgärder i syfte att effektivisera och intensifiera arbetet med att bekämpa ekobrott. Behovet av flera av dessa åtgärder tas också upp i den aktuella handlingsplanen.

Ett exempel på en sådan åtgärd är översynen av Ekobrottsmyndighetens verksamhet. Regeringen beslutade 2007 att myndigheten skulle finnas kvar och en intern omorganisation har genomförts för att myndigheten ska fungera ännu mer effektivt. Ekobrottsmyndigheten har även fått höjda anslag vilket har ökat verksamhetens kapacitet och möjligheterna att utveckla metoderna för bekämpningen av både kvalificerade och enklare ekobrott. Jag kan med tillfredsställelse konstatera att regeringens satsning på Ekobrottsmyndigheten har resulterat i goda verksamhetsresultat.

Ett annat exempel på en åtgärd som regeringen vidtagit rör förverkande av vinning av brott. Den 1 juli 2008 trädde en ny lagstiftning i kraft som förbättrar möjligheterna att förverka utbyte av brott. Den nya lagstiftningen innebär att det nu är möjligt att förverka inte bara utbytet av ett visst konkret brott, utan också utbytet av en inte närmare preciserad brottslig verksamhet.

Ett ytterligare exempel rör frågan om bekämpningen av penningtvätt. En ny lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism trädde i kraft den 15 mars 2009. En rad aktörer omfattas av den nya lagen och innebär skärpta krav på dessa, exempelvis registrerade revisionsbolag och andra som erbjuder bokförings- och revisionstjänster samt bolagsbildare där kontant betalning sker med ett belopp motsvarande minst 15 000 euro. Misstänkta transaktioner ska utan dröjsmål rapporteras till Finanspolisen för vidare utredning och de som omfattas av lagen står numera även under särskild tillsyn.

Hösten 2007 tog regeringen initiativ till en nationell mobilisering mot den grova organiserade brottsligheten. En del av den grova och organiserade brottsligheten har koppling till ekonomisk brottslighet och regeringens satsning omfattar därför viktiga åtgärder för att bekämpa ekobrott. Ekobrottsmyndigheten deltar bland annat i det myndighetsöverskridande samarbete som genomförs inom ramen för satsningen och bidrar därigenom med sin spetskompetens avseende ekobrott. Bland annat arbetar Ekobrottsmyndigheten aktivt med att bekämpa brott på finansmarknaderna samt med att spåra och förverka vinster från grov och organiserad brottslighet.

Den ekonomiska brottsligheten ska bekämpas med kraft och regeringen följer självfallet noggrant utvecklingen på området och kommer att vidta de ytterligare åtgärder som kan behövas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.