Ekonomisk självständighet för kvinnor

Skriftlig fråga 2021/22:842 av Anne Oskarsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-20
Överlämnad
2022-01-20
Anmäld
2022-01-21
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Kvinnors pension i snitt efter skatt är 11 500 kronor i månaden medan mäns i snitt är 15 000 kronor efter skatt. Fler kvinnor än män lever ensamma efter 65 år. Män dör tidigare vilket medför att fler kvinnor lever ensamma efter 70 år. I åldern 65 till 79 år bodde 264 000 kvinnor och 167 000 män ensamma åren 2015–2017.

I gruppen över 80 år är det sju gånger fler kvinnor som bor ensamma. Deras inkomst är ungefär hälften av den standard som befolkningen mellan 20 och 65 år har. Minst kvar har kvinnor över 80 år, som i genomsnitt har 2 000 kronor kvar i plånboken.

Demografiska rapporter 2019.1 från SCB.

Pensionärers ekonomi är god publicerad den 17 februari 2022

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att skapa ekonomisk jämställdhet mellan könen så att män och kvinnor ges samma ekonomiska självständighet livet ut?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:842 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/00236–1 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:842 av Anne Oskarsson (SD)
Ekonomisk självständighet för kvinnor

Anne Oskarsson har frågat mig om vilka åtgärder som jag och regeringen avser vidta för att skapa ekonomisk jämställdhet mellan könen så att kvinnor och män ges samma förutsättningar till ekonomisk självständighet livet ut.

Sverige har gjort stora framsteg historiskt när det gäller den ekonomiska jämställdheten, men betydande skillnader mellan kvinnor och män kvarstår. Att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut är ett centralt mål för regeringens ekonomiska politik. Det avlönade arbetet ska inte bara ge ekonomisk självständighet i förvärvsaktiv ålder, utan också innebära ekonomisk trygghet och självständighet under pensionsåren.

Kvinnor har generellt sett lägre arbetsinkomster än män. En förklaring till detta är att sysselsättningsgraden är lägre för kvinnor än för män. En annan förklaring är att fler kvinnor än män arbetar deltid. Den vanligaste orsaken till deltidsarbete i Sverige, bland både kvinnor och män, är att de inte kan få en heltidsanställning. Den näst vanligaste orsaken till att kvinnor arbetar deltid är att de tar hand om barn eller annan anhörig. Idag arbetar cirka 26 procent av kvinnorna i Sverige deltid, jämfört med 34 procent 2009.

Kvinnors frånvaro från arbete på grund av föräldraledighet och ohälsa är också högre än mäns. Även arbetsmarknadens tydliga könsuppdelning påverkar kvinnors och mäns arbetsinkomster, där män är överrepresenterade i sektorer, yrken och befattningar med högre löner. Skillnaderna i arbetsinkomster under de yrkesverksamma återspeglas även i pensionsinkomsterna.

Mycket återstår att göra men utvecklingen på arbetsmarknaden går i rätt riktning. Kvinnors arbetsinkomster har ökat i snabbare takt än mäns sedan 1995 och skillnaderna mellan kvinnors och mäns arbetsinkomster har succesivt minskat. Kvinnor har generellt sett lägre pensioner än män men ökade arbetsinkomster för kvinnor har tillsammans med regeringens politik bidragit till att skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensionsinkomster har minskat.

Regeringen har under de senaste åren genomfört en rad reformer som stärker den ekonomiska situationen hos de sämst ställda pensionärerna och som bidragit till att utjämna inkomstskillnaderna mellan äldre kvinnor och män. Regeringen har bland annat stärkt grundskyddet för pensionärer genom höjningar av garantipensionen och bostadstillägget för pensioner. Regeringen har också infört ett inkomstpensionstillägg för att pensionen ska höjas för personer som arbetat ett helt yrkesliv med en låg lön. I ett flertal steg har också skatten sänkts för pensionärer. Det har bidragit till en relativt sett större ökning av den disponibla inkomsten bland kvinnor än män. Regeringen bereder för närvarandet ytterligare förstärkningar av pensionerna för dem med lägst pensioner vilket ytterligare kommer bidra till utjämningen. Därutöver har regeringen tillsatt en kommission för jämställda livsinkomster. Den ska föreslå åtgärder som ska bidra till att främja jämställda löner, jämställda livsinkomster, en jämställd fördelning av det offentligas stödåtgärder till kvinnor och män samt jämställda arbetsplatser. Slutrapporten från kommissionen lämnas den 7 februari 2022.

Stockholm den 26 januari 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.