Till innehåll på sidan

Ekonomisk trygghet för individer med intellektuell funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2022/23:384 av Jessica Rodén (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-21
Överlämnad
2023-02-22
Anmäld
2023-02-23
Svarsdatum
2023-03-01
Sista svarsdatum
2023-03-01
Besvarad
2023-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Personer med intellektuell funktionsnedsättning drabbas mycket hårt av inflationen. De har redan små marginaler och saknar ofta ekonomisk buffert. De flesta gynnas inte heller av nedsättning av bensin- och dieselpris, bilersättning eller elkompensation.

Den främsta anledningen till fattigdom hos personer med intellektuell funktionsnedsättning är nivåerna i sjuk- och aktivitetsersättningen. Nuvarande beräkningsmodell har lett till att inkomstskillnaderna har ökat markant under lång tid. I år är den högsta garantinivån i sjukersättningen 12163 kronor per månad före skatt.

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning om beräkning av sjuk- och aktivitetsersättning. Syftet var att stärka den ekonomiska tryggheten för personer som har sjuk- eller aktivitetsersättning. Denna utredning lades ned av den moderatledda regeringen i december 2022.

Jag vill därför fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att stärka den ekonomiska tryggheten för individer med intellektuell funktionsnedsättning?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:384 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)

S2023/00747 Socialdepartementet Äldre- och socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:384 av Jessica Rodén (S)
Ekonomisk trygghet för individer med intellektuell funktionsnedsättning

Jessica Rodén har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att stärka den ekonomiska tryggheten för individer med intellektuell funktionsnedsättning.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att värna hushållens ekonomi i en svår tid. Samtidigt måste regeringen agera ansvarsfullt för att inte spä på inflationen och riskera hushållens ekonomi på längre sikt.

Regeringen har genom sin budgetproposition för 2023 tagit ansvar för Sverige, ekonomin och hushållen. Flera åtgärder vidtas för att stärka hushållen. Bland annat bibehålls arbetslöshetsersättningen och aktivitetsstödet på samma högre nivå som har gällt under den pågående covid-19-pandemin och ersättningar till garantipensionärer och studiemedel till studerande räknas upp med 8,7 procent.

Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning anges i prisbasbelopp. Det innebär att förmånerna är utformade för att ge en viss köpkraft. När priserna steg kraftigt under 2022 bidrog det till att höjningen av prisbasbeloppet i januari 2023 blev den största på flera decennier, enligt Försäkringskassan.

Personer med sjukersättning och aktivitetsersättning kan också ha rätt till bostadstillägg på upp till som mest 6 550 kronor per månad. Den som har intellektuell funktionsnedsättning kan också ha rätt till merkostnadsersättning.

Sjukförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet för den som på grund av nedsatt arbetsförmåga inte kan arbeta. För det syftet är nuvarande ordning med ett grundskydd som säkrar en viss köpkraft ändamålsenlig.

Stockholm den 1 mars 2023

Anna Tenje

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.