Till innehåll på sidan

Ekonomiska förutsättningar för spetsutbildningar i teoretiska ämnen

Skriftlig fråga 2013/14:748 av Ulf Holm (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-08-12
Överlämnad
2014-08-12
Anmäld
2014-08-14
Besvarad
2014-08-27
Sista svarsdatum
2014-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Sedan en tid tillbaka finns nationella spetsutbildningar i teoretiska ämnen vid ett antal olika gymnasier i landet, bland annat genom historieprogrammet vid Katedralskolan i Lund. En av möjligheterna med att en sådan här utbildning är förlagd i Lund är att utbildningen därigenom kan samordnas med historieutbildningar vid universitet och många elever vid Katedralskolans historieprogram läser parallellt med sina gymnasiala studier temakurser vid Historiska institutionen vid Lunds universitet. Spetsutbildningen får inga extra statliga resurser för sin utbildning. Kvaliteten möjliggörs ändå genom stort lokalt engagemang och samarbetet med universitet. Universitet har dock inga krav på sig att samarbeta med gymnasiets spetsutbildning och därför kan det tänkas uppstå diskussioner om att gymnasiet bör betala för kurserna deras elever går.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern om han avser att agera så att spetsutbildningar i teoretiska ämnen får goda förutsättningar till samordning med universitetsinstitutioner, för att bibehålla kvaliteten på spetsutbildningarna.

Svar på skriftlig fråga 2013/14:748 besvarad av Jan Björklund (FP), utbildningsminister

Dnr U2014/4718/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern och vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:748 av Ulf Holm (MP) Ekonomiska förutsättningar för spetsutbildningar i teoretiska ämnen

Ulf Holm har frågat mig om jag avser att agera så att spetsutbildningar i teoretiska ämnen får goda förutsättningar till samordning med universitetsinstitutioner, för att bibehålla kvaliteten på spetsutbildningarna.

Riksrekryterande gymnasial spetsutbildning bedrivs i dag i form av en försöksverksamhet. Försöksverksamheten gör det möjligt för gymnasieelever att fördjupa och bredda sig inom ett ämne eller ämnesområde, utöver vad som får förekomma på det nationella program och den inriktning som närmast motsvarar spetsutbildningen. Inom ramen för försöksverksamheten ges eleverna möjlighet att läsa kurser vid ett universitet eller en högskola.

Spetsutbildning är viktig för att ge studiebegåvade elever bättre möjligheter att kunna utvecklas i sin egen takt, men den bör inte innebära högre kostnader än ordinarie gymnasieutbildning. När det gäller kostnader för gymnasielever som antagits till högskolan får lärosätet ersättning för alla studenter enligt vanliga regler.

Stockholm den 27 augusti 2014

Jan Björklund

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.