Ekonomiskt bistånd till Turkiet

Skriftlig fråga 2005/06:405 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-18
Anmäld
2005-11-18
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 2005/06:405 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Carin Jämtin (s)

Ekonomiskt bistånd till Turkiet

På en internationell konferens, anordnad av Forum för levande historia den 15 november 2005, diskuterades bland annat behovet av oberoende internationell forskning om folkmordet på 1,5 miljoner armenier, assyrier/syrianer, kaldéer med flera som ägde rum i Turkiet 1915. Den viktigaste förutsättningen för att denna forskning ska komma till stånd är att Turkiet öppnar Ottomanska rikets arkiv, främst de militära och de från militärdomstolarna. Förutom välrenommerade internationella forskare deltog professor Kemal Cicek, dels som representant från turkiska ambassaden och dels från det historiska sällskapet i Turkiet. Enligt professor Cicek skulle det kosta mycket pengar för den turkiska staten att sortera och katalogisera dokumenten. Han erbjöd därför, i egenskap av officiell representant för Turkiet, den armeniska diasporan att själva bekosta arbetet så att arkiven ska kunna öppnas. Då det är mycket viktigt att lära från historien så att den inte upprepar sig, som i till exempel Rwanda, måste därför de turkiska arkiven göras tillgängliga för internationell forskning. Dessutom är det nödvändigt för Turkiet att göra upp med sitt förflutna innan landet erkänns som medlem i EU. Att öppna de ottomanska arkiven kan bidra till att kasta ljus över det som hände under folkmordet 1915. Om det, som professor Cicek hävdade, är av ekonomiska skäl som Turkiet inte öppnar sina arkiv, menar jag att Sverige borde hjälpa till att finansiera arbetet med sortering och katalogisering av de ottomanska arkiven.

Min fråga till statsrådet är därför:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att, inom ramen för svenskt bistånd, vidta för att de ottomanska arkiven ska öppnas?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:405 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:405 om ekonomiskt bistånd till Turkiet

Statsrådet Carin Jämtin

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att, inom ramen för svenskt bistånd, vidta för att de osmanska arkiven ska öppnas.

Övergrepp mot delar av befolkningen i det osmanska riket, mellan 1915 och 1923, fortsätter att kasta sin skugga in i vår egen samtid och förmörkar relationerna mellan såväl Turkiet och Armenien som mellan Turkiet och assyrier/syrianer och kaldéer. En öppen debatt om vad som faktiskt hände skulle kunna bidra till försoning, och i förlängningen också till ett mer framåtblickande samarbete.

För att ytterligare öka kunskapen om händelserna är det angeläget att frågan får en fullständig historisk genomlysning. Detta kräver först och främst en öppen process som präglas av objektivitet och grundlighet och att nuvarande begränsningar i yttrandefriheten upphör. Uppmärksamheten på yttrandefriheten i Turkiet och på den armeniska frågan har varit stor under senare tid. Framstående författare och intellektuella har ställts inför rätta för att ha uttryckt sina personliga åsikter om de historiska sakförhållandena. Detta är en allvarlig utveckling.

Att sortera och katalogisera de osmanska arkiven är naturligtvis en omfattande och kostsam uppgift. Samtidigt är den av sådan betydelse att den borde ges hög prioritet av den turkiska regeringen, inte minst i perspektiv av de nu inledda förhandlingarna om EU-medlemskap.

För att fördjupa de bilaterala relationerna och för att främja Turkiets EU-anpassning har Sverige inlett en intensifierad satsning på kontakterna med det turkiska samhället. I denna ingår också ett ökat utvecklingssamarbete till stöd för mänskliga rättigheter och brett mellanfolkligt utbyte, som vi från svensk sida har ansett vara högprioriterat för att främja ett mer öppet och demokratiskt turkiskt samhälle. Samarbetet styrs av en ny strategi som regeringen antog i juni.

Om den turkiska regeringen skulle vända sig till Sverige med en förfrågan om stöd för att sortera och katalogisera de osmanska arkiven kommer vi naturligtvis att titta på den i positiv anda, i perspektiv av målsättningarna med vårt engagemang i Turkiet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.