Elbristen i södra Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:837 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Elbristen och spänningsbortfall som drabbar industrin är ohållbart och kostar mycket pengar. Ett exempel är ett framgångsrikt exportföretag i mitt län Kronoberg, Spaljisten AB i Åseda, som fick 63 elstopp på två månader. I snitt har stoppen varat i 40 minuter och sammanlagt i 67 timmar. Det innebär 140 anställda som inget kan göra och att maskinerna går sönder på grund av störningarna och måste ersättas till miljonbelopp. 

När företaget byggde ut och behövde uppgradera sitt elabonnemang fick de svaret att det saknas kapacitet. Det behövde byggas ett nytt ställverk, och företaget skulle stå för hela kostnaden själva men ändå inte äga ställverket eller ha tillåtelse att sälja el från det. Detta till en kostnad av 30 miljoner och något som skulle ta två till tre år att få på plats, alltså helt oacceptabelt. Efter flera års arbete löstes detta temporärt med ett nytt elabonnemang som gäller i fem år, men problemen kvarstår för alla företag på orten. Därför överväger företaget att lägga kommande satsningar utomlands i stället.

Elförsörjning är en demokratifråga och måste finnas för alla oavsett placering i Sverige. Det är med nuvarande elbrist omöjligt att i nuläget bygga nya företag eller bygga ut i glesbygden i södra Sverige. Och det kommer inte att bli lättare när hela samhället elektrifieras med fordon, vägar och stora elslukande internationella företag. Det höga elpriset i södra Sverige slår dessutom mycket hårt konkurrensmässigt för företagen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta som ger mer elkapacitet till företagen i södra Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:837 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:837 av Katarina Brännström (M)
Elbristen i södra Sverige

Katarina Brännström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta som ger mer elkapacitet till företagen i södra Sverige.

Inledningsvis kan jag konstatera att enligt ellagen (1997:857) så har en elanvändare rätt till avbrottsersättning om ett avbrott har varat minst 12 timmar och nivån på ersättningen öka ju längre avbrottet pågår. Vidare kan ett elnätsföretag, oavsett hur länge ett avbrott har pågått, vara skadeståndsskyldig för ekonomiska skada som ett avbrott har inneburit för ett företag enligt de allmänna skadeståndsbestämmelserna.

Därtill har elpriserna i södra Sverige visserligen har varit höga under sommaren och hösten, men samtidigt har de sett över samma period varit de lägsta på fem år i södra Sverige och de näst lägsta sedan Sverige delades in i elområden hösten 2011. Sveriges medelstora och stora företag har alltjämt de lägsta slutkundspriserna inom EU.

Jag är samtidigt medveten om att det har förekommit utmaningar med lokal kapacitet på några håll i Sverige, bl.a. i Skåne. Regeringen och elnätsföretagen i Malmö och Stockholm tog därför förra hösten gemensamt ett initiativ för att säkerställa kapaciteten i Malmö och Stockholm, både på kort och lång sikt. Inga elförbrukare har heller behövt kopplas bort på grund av effektbrist i Sverige.

Sveriges elnät står inför omfattande investeringar. Dels behöver gamla ledningar bytas ut, dels behöver nya ledningar och stationer byggas. Mot bl.a. denna bakgrund genomför Affärsverket svenska kraftnät historiskt stora investeringar i ny elnätkapacitet. Den kommande treårsperioden planeras investeringar på 17 miljarder kronor, jämfört med 7 miljarder kronor de senaste tre åren.

Stockholm den 16 december 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.