Till innehåll på sidan

Elförsörjning för utbyggd infrastruktur i Skåne

Skriftlig fråga 2020/21:2163 av Emma Ahlström Köster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-11
Överlämnad
2021-03-12
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Region Skåne befinner sig i en stor utvecklingsfas. Allt fler vill etablera sina företag i Sveriges entré till Europa, och fler väljer att bosätta sig och leva här. 

Skåne ställer sig positivt till fortsatt utbyggnad av elnätet, något som kommer att kräva tillskott av ekonomiska medel. För tillfället kvarstår dock faktum: Dålig överföringskapacitet från norr tillsammans med avvecklad elproduktion i södra Sverige gör att vi varken kan föra över eller producera nog med el i Skåne. 

Den rådande osäkerheten kring nuvarande och framtida elförsörjning innebär att satsningar på infrastruktur, till exempel laddstolpar för elbilar och digitalisering inom vården, försvåras. Viktiga utbyggnader tvingas skjutas upp. Exempelvis har den så kallade Sydvästlänken blivit försenad 19 gånger på grund av brist på överföringskablar.

Jag ställer därför följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att komma till rätta med den rådande osäkerheten och försäkra invånarna i Skåne att det är möjligt att genomföra den stora planerade utbyggnaden av elberoende infrastruktur?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2163 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/00891 I2021/00892 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2163 Elförsörjning för utbyggd infrastruktur i Skåne och fråga 2020/21:2164 Åtgärder för att säkra svensk elförsörjning båda av Emma Ahlström Köster (M)

Emma Ahlström Köster har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att komma till rätta med den rådande osäkerheten och försäkra invånarna i Skåne om att det är möjligt att genomföra den stora planerade utbyggnaden av elberoende infrastruktur. Emma Ahlström Köster har också frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att säkra en stabil tillgång på driftssäker svenskproducerad el i hela landet, även under vindstilla och kalla dagar. Jag väljer att svara på frågorna i ett sammanhang

Regeringen presenterade redan hösten 2019 tillsammans med energibranschen ett initiativ för ökade investeringar i elnäten och ökad regional effekt. Därmed säkrades tillräcklig eleffekt i Stockholm och Malmö. När det gäller Skåne har Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) och E.ON Energidistribution AB (E.ON) arbetat vidare med konkreta åtgärder där målsättningen är att ha åtgärderna på plats i slutet av 2021, men vi kan se resultat redan nu. Från hösten 2019 fram till i dag har överföringskapaciteten av el till Skåne ökat med cirka 150 MW, vilket motsvarar förbrukningen i två städer av Landskronas storlek. När samtliga åtgärder har genomförts förväntas kapaciteten för E.ON:s effektuttag ha ökat med ytterligare några hundra megawatt. Jag kan konstatera att E.ON, utifrån de behov och planer som är kända i dag, gör bedömningen att tillförseln från stamnätet i Skåne är tillräcklig fram till 2024 då stamnätet är utbyggt.

Jag delar Emma Ahlström Köster synpunkt att det är problematiskt att projektet Sydvästlänken försenats kraftigt. Regeringen gav därför i januari i år Statskontoret i uppdrag att utvärdera Svenska kraftnäts hantering av projektet, bland annat med syftet att undvika liknande problem i framtida investeringar.

Vad gäller åtgärder för att säkra en stabil tillgång på driftssäker el i hela landet, även under vindstilla och kalla dagar framöver så arbetar regeringen aktivt med olika åtgärder när det gäller elmarknadsfrågor inklusive nätkapacitet och laddinfrastruktur. Exempelvis har regeringen nyligen remitterat förslag för att åtgärda problem med kapacitetsbrist i elnät. Regeringen har också uppdragit åt Affärsverket svenska kraftnät att lämna förslag till ersättningsmodeller och regeländringar för s.k. stödtjänster. Regeringen avser också att återkomma med förslag till riksdagen för att korta ledtider i tillståndsgivningen för ny elinfrastruktur.

Vidare har arbetet även påbörjats med en nationell elektrifieringsstrategi som ska ta ett helhetsgrepp om förutsättningarna i energisektorn för att bidra till klimatmålen 2030, 2040 och 2045. Strategin ska bidra till en snabb, smart och samhällsekonomiskt effektiv elektrifiering.

Det kan också noteras i detta sammanhang att Svenska kraftnät planerar rekordstora investeringar under den kommande treårsperioden, 2022–2024, om 23 300 miljoner kronor.

Stockholm den 24 mars 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.