elräkningar

Skriftlig fråga 2002/03:203 av Berglind, Mats (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-28
Anmäld
2002-11-28
Besvarad
2002-12-04
Svar anmält
2002-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga 2002/03:203

av Mats Berglind (s) till näringsminister Leif Pagrotsky om elräkningar

Det har i massmedierna under den senaste tiden framkommit ett flertal exempel på kunder som under flera år inte fått sina elräkningar och ingen avläsning av elmätaren. Kunderna har sedan fakturerats i efterhand på mycket höga belopp.

Min lokaltidning Enköpings-Posten skrev om en kvinna som under fyra år försökte få betala sin elräkning, utan att lyckas. Hon hade vid ett flertal tillfällen kontaktat Vattenfall och frågat efter sin elräkning, utan resultat. När räkningen till slut dök upp var den på 91 476 kr.

Kunden har inte fått någon som helst information från Vattenfall under den här tiden.

Informationen på slutfakturan var tre rader, "nästa faktura från Vattenfall blir högre än vanligt". Förvisso sant, men är det en adekvat information till kunden? Det fanns inget förslag om att göra en avbetalningsplan på detta höga belopp. Ett förslag till rabatt och avbetalningsplan kom först efter det att lokaltidningen skrivit om detta.

Min fråga till näringsministern är:

Är ministern beredd att vidta åtgärder för att stärka elmarknadens kunders möjlighet att själva kunna bevaka att rätt pris för elräkningen gått ut?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:203 besvarad av

den 4 december

Svar på fråga 2002/03:203 om elräkningar

Näringsminister Leif Pagrotsky

Mats Berglind har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder för att stärka elmarknadens kunders möjlighet att själva kunna bevaka att rätt pris för elräkningen gått ut.

Bakgrunden till frågan är att det under den senaste tiden framkommit ett flertal exempel på kunder som under flera år inte fått sina elräkningar och som heller inte fått sina elmätare avlästa.

Enligt gällande konsumentlagstiftning behöver en kund inte betala räkningar som sträcker sig längre än tre år tillbaka i tiden. Trots det kan ju en räkning vara väldigt stor. Jag förutsätter att de företag som hanterar sina kunder på ett sådant otillfredsställande sätt, som Mats Berglind ger exempel på, vidtar åtgärder för att hjälpa kunden att klara av betalningen genom till exempel avbetalningsplan.

När det gäller avläsning av elmätare är nätägaren skyldig enligt lag att läsa av mätaren minst en gång per år. Görs inte det bryter nätägaren alltså mot gällande regelverk. Energimyndigheten har tillsynsansvar över att detta sköts lagenligt.

Regeringen har låtit Energimyndigheten utreda om tätare mätaravläsning bör införas och om preliminärdebiteringen av elförbrukningen bör avskaffas. Ett av skälen till att detta utretts är konsumenternas intresse av att få en exaktare uppfattning om sin elförbrukning. Regeringen avser att behandla frågan under vintern men eftersom remissvaren som inlämnats över utredningen inte sammanställts och frågan således inte är färdigberedd vill jag inte närmare kommentera förslaget just nu.

Jag vill även påpeka att den starkaste och viktigaste signalen en missnöjd konsument kan ge sin elleverantör är att byta elleverantör. På den fria elmarknaden har alla kunder möjlighet att byta elleverantör. Detta bör utnyttjas om man som konsument är missnöjd med sin elleverantör.

För att stärka konsumenternas ställning på elmarknaden inrättades våren 2002 Konsumenternas Elrådgivningsbyrå. Byrån fungerar som en oberoende konsumentfunktion för omhändertagande av klagomål och för rådgivning till kunder, bland annat avseende tolkning av elräkningar och hjälp med regler för byte av elleverantör. Från den 1 januari 2003 kommer dessutom Energimyndigheten att få en utökad roll som expertmyndighet avseende elhandelsfrågor. Myndigheten ska bland annat bidra till att konsumenter och små- och medelstora företag har den information som krävs för att kunna agera på den avreglerade elmarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.