En bättre fungerande smittspårning

Skriftlig fråga 2020/21:867 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-04
Överlämnad
2020-12-07
Anmäld
2020-12-08
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har betydande problem med smittspårning vid covid-19. Sveriges Radio rapporterade den 3 december att 18 av Sveriges 21 regioner uppger att smittspårningen ibland dröjer för länge. Orsakerna till problemen är flera, men det handlar bland annat om en otillräcklig testningskapacitet. Det är bekymmersamt att regeringen inte gjort mer för att säkra en tillräcklig nationell testningskapacitet och en bättre fungerade smittspårning.

Som vi moderater har lyft sedan pandemins början behöver Sverige en nationell sammanhållen strategi för testning, smittspårning och isolering. De nationella vägledningar för testning, smittspårning och isolering som i dag finns på plats är otillräckliga. Ett samlat grepp och ett ökat nationellt ansvarstagande behövs. Vad som också behövs är att Sverige lär av andra länder och tar till sig av råd och rekommendationer från tunga organisationer såsom WHO, OECD och EU. EU-kommissionen har gett medlemsländerna ett antal konkreta rekommendationer om vad respektive medlemsland bör vidta för åtgärder för att hejda den andra våg av smittspridning som Sverige och Europa i stort just nu upplever. Kommissionen rekommenderar bland annat varje land att utveckla och använda applikationer som verktyg för att bryta smittkedjor. Detta är också något som vi moderater har krävt.

Långsam och bristfällig smittspårning är mycket allvarligt, då det leder till ökad smittspridning. Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren: 

 

Är ministern nu beredd att agera för att också Sverige ska få på plats smittspårningsapplikationer, eller vilka andra åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra smittspårningen vid covid-19?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:867 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:867 av Johan Hultberg (M)
En bättre fungerande smittspårning

Johan Hultberg har frågat mig om jag nu är beredd att agera för att Sverige ska få på plats smittspårningsapplikationer, eller vilka andra åtgärder jag avser att vidta för att förbättra smittspårningen vid covid-19.

Den viktigaste insatsen för att bromsa spridningen av covid-19 är att de råd och restriktioner som utfärdats följs. Men som jag påpekat i svar på tidigare skriftliga frågor rörande smittspårning så kan digitala verktyg i form av t.ex. mobilapplikationer, appar, som hanterar anonymiserade och aggregerade data också spela en viktig roll i arbetet. Olika länder redovisar olika erfarenheter av dessa så kallade smittskyddsappar under coronapandemin. Mot bakgrund av det har regeringen gett E-hälsomyndigheten i uppdrag att kartlägga digitala smittspårningsstöd och tillämpningar som används i ett urval länder. Vidare har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att identifiera moment och delar i smittskyddsarbetet som kan effektiviseras eller förenklas digitalt. Ett arbete som kopplar till frågan om smittspårningsapplikationer pågår alltså redan. Det är viktigt att det sker ordnat och säkert. Jag avser följa arbetet noggrant.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner har förlängt sin överenskommelse om testning och smittspårning för hela 2021. Det innebär att staten fortsatt tar kostnaderna och att regionerna fortsatt ska utföra bl.a. smittspårning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Under 2020 har regeringen sammantaget tillfört 9,8 miljarder kronor för testning och smittspårning. Regionerna har kraftigt växlat upp sin smittspårningsverksamhet.

Det pågår ett intensivt arbete, både på nationell och regional nivå, med smittspårning och andra insatser för att begränsa smittspridningen. Regeringen för dialog med berörda aktörer och är beredd att vidta fler åtgärder när så behövs.

Stockholm den 16 december 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.