En internationell tribunal för IS-terrorister

Skriftlig fråga 2020/21:563 av Henrik Vinge (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-18
Överlämnad
2020-11-18
Anmäld
2020-11-19
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Hundratals personer som stridit eller på annat sätt verkat för Islamiska staten har de senaste åren återvänt eller invandrat till Sverige.

Jag har tidigare frågat regeringen om deras arbete för att lagföra dessa personer.

I oktober 2019 svarade statsrådet Mikael Damberg följande på min skriftliga fråga 2019/20:97: Vi sonderar nu med likasinnade länder vilka möjligheter som finns för att till exempel inrätta en internationell tribunal eller liknande mekanism som komplement till nationell lagföring.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur fortlöper arbetet med sonderingen, och tror man fortfarande på att det kommer en internationell tribunal på plats?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:563 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:563 av Henrik Vinge (SD)
En internationell tribunal för IS-terrorister

Henrik Vinge har frågat mig hur arbetet fortlöper med sonderingen, och om man fortfarande tror på att det kommer en internationell tribunal på plats.

Regeringens uppfattning är att personer som har begått brott under konflikterna i Syrien och Irak ska dömas för sina handlingar. Det är därför sedan länge en prioriterad fråga för Sverige att få till stånd ansvarsutkrävande och lagföring för de allvarliga brott som har begåtts inom ramen för de väpnade konflikterna i Syrien och Irak.

Lagföring bör i första hand ske där brotten har begåtts. Det är främst där förövare, brottsoffer och vittnen finns. Vi arbetar löpande tillsammans med likasinnade länder och andra partners för att se över olika alternativ för ansvarsutkrävande. Ett intressant initiativ i sammanhanget är den avsiktsförklaring som den lokala administrationen i nordöstra Syrien lämnade i början av året om att titta på möjligheterna att lagföra vissa av kvinnorna som befinner sig i lägren i regionen.

Detta är en komplicerad fråga som inkluderar flera svåra överväganden och utmaningar. Dessa utmaningar kommer dock inte att stå i vägen för regeringens försök och ansträngningar för att få till stånd ansvarsutkrävande för de fruktansvärda brott som har begåtts i Syrien och Irak.

Stockholm den 25 november 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.