En jämlik vård

Skriftlig fråga 2020/21:2390 av Karin Rågsjö (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-03-31
Överlämnad
2021-03-31
Anmäld
2021-04-06
Sista svarsdatum
2021-04-07
Svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I ett nytt upprop kräver drygt 1 000 läkare och läkarstudenter att ansvariga myndigheter ska vidta åtgärder mot rasism inom vården. Bland annat vill man att vårdpersonal fortbildas om hur rasism påverkar vården och att IVO inför diskriminering som ett särskilt tillsynsområde.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder planerar ministern att vidta på kort och lång sikt med anledning av de många rapporter om diskriminering och rasism inom vården som drabbat både patienter och personal inom hälso- och sjukvården och som har eskalerat under pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2390 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/ 03103 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2390 av Karin Rågsjö (V)
En jämlik vård

Karin Rågsjö har frågat mig vilka åtgärder jag planerar att vidta på kort och lång sikt med anledning av de många rapporter om diskriminering och rasism inom vården som drabbat både patienter och personal inom hälso- och sjukvården och som har eskalerat under pandemin.

Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Rasism eller diskriminering får aldrig förekomma.

Offentliga verksamheter ska bemöta enskilda på ett likvärdigt och ett rättssäkert sätt. Inom ramen för arbetet med regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott ges myndigheter och andra offentliga verksamheter stöd i att genom arbete mot rasism kvalitetssäkra sin verksamhet och sitt bemötande gentemot enskilda.

Vårdgivare är skyldiga att bedriva hälso- och sjukvårdsverksamhet så att denna uppfyller kraven på god och patientsäker vård. Ett likvärdigt bemötande i hälso- och sjukvården är en viktig faktor för att utveckla en mer jämlik vård. Kunskaper om diskriminering och kommunikation har stor betydelse och här bedriver Socialstyrelsen ett aktivt arbete. Myndigheten har t.ex. publicerat utbildningsmaterial om bemötande och jämlika villkor.

Alla vårdgivare har vidare en skyldighet att som arbetsgivare arbeta främjande och förebyggande för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett bl.a. etnisk tillhörighet enligt diskrimineringslagen. Diskrimineringsombudsmannen har tillsyn över att diskrimineringslagen följs. Myndigheten kan bl.a. inleda tillsyn av verksamheter, till exempel vårdgivare.

Stockholm den 14 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.