En jämställd sponsring av elitidrotten

Skriftlig fråga 2016/17:293 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-08
Överlämnad
2016-11-09
Anmäld
2016-11-10
Svarsdatum
2016-11-16
Sista svarsdatum
2016-11-16
Besvarad
2016-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt aktörer inom svensk damfotboll leder de nuvarande skattereglerna till att det blir dyrare att sponsra damlag än herrlag. Aktörer för svensk damelitfotboll driver nu ärendet, med uppdrag att få till en mer jämställd sponsring av svensk elitidrott.

Det är Skatteverkets riktlinjer för avdragsrätten som skapar problemet, då sponsringen kopplas till marknadsvärdet. Om det sponsrade beloppet överstiger marknadsvärdet räknas det som bidrag och då blir det högre skatt. Eftersom damföreningar ofta har ett lägre marknadsvärde uppmuntrar regelverket inte företag att sponsra damföreningar i samma utsträckning som det gör vad gäller herrlag.

Det är viktigt att förbättra förutsättningarna för damidrotten. Förbättringar kan öppna upp för en ny publik och nya marknader och kan ge företag större möjligheter att skapa större goodwill. Därför är det angeläget att onödiga hinder, som gör det olönsammare att sponsra damlag, tas bort för att skapa bättre förutsättningar för att locka fler sponsorer till damidrotten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att åstadkomma en mer jämställd sponsring av elitidrotten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:293 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2016/04015/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:293 av Saila Quicklund (M) En jämställd sponsring av elitidrotten

Saila Quicklund har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att åstadkomma en mer jämställd sponsring av elitidrotten.

Med sponsring brukar förstås att företag lämnar ekonomiskt stöd till verksamheter av idrottslig, kulturell eller annars allmännyttig natur. Det är ett vanligt inslag i företags marknadsföring med sponsring, men även andra arter av motprestationer än reklam kan förekomma.

Som grundregel vid beskattningen gäller att utgifter för att förvärva inkomster ska dras av som kostnad. Däremot får gåvor inte dras av. Sponsring kan betraktas som avdragsgill kostnad, om värdet av motprestationen står i rimlig proportion till stödet.

Att skattereglerna är generella och tydliga är en viktig del i ett fungerande skattesystem. Jag har tittat närmare på den aktuella frågan och konstaterat att reglerna om avdrag för sponsring i sig är neutrala ur ett jämställdhetsperspektiv. En mer jämställd idrott är en tydlig prioritering för den här regeringen, men alla problem kan inte lösas via undantag i skattereglerna.

Stockholm den 16 november 2016

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.