En ny huvudregel i sekretesslagstiftningen

Skriftlig fråga 2020/21:412 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-10
Överlämnad
2020-11-11
Anmäld
2020-11-12
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Samhällsutvecklingen går åt fel håll när det gäller ungdomsbrottsligheten. Allt yngre barn begår grova brott. Enligt poliser begår 10–12-åringar rån och andra grova våldsbrott.

Vid kontakt med ungdomspoliser har det framkommit att socialtjänsten ofta inte lämnar ut uppgifter som poliser efterfrågar i brottsutredningar. Det innebär i förlängningen risk att unga gärningsmän kommer undan brott som begåtts. Det kan få påföljder som att unga fortsätter med en grövre kriminell bana.

Trots många ändringar gällande sekretess är detta fortfarande ett stort problem. Detta måste en gång för alla upphöra. Därför vill vi moderater införa en ny huvudregel i offentlighets- och sekretesslagen som innebär att myndigheter ska dela alla relevanta uppgifter i sin verksamhet med polisen och andra brottsbekämpande myndigheter för att förhindra eller utreda brott som kan leda till fängelse.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att införa en ny huvudregel i offentlighets- och sekretesslagen som innebär att myndigheter ska dela alla relevanta uppgifter i sin verksamhet med polisen och andra brottsbekämpande myndigheter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:412 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:412 av Ellen Juntti (M)
En ny huvudregel i sekretesslagstiftningen

Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att införa en ny huvudregel i offentlighets- och sekretesslagen som innebär att myndigheter ska dela alla relevanta uppgifter i sin verksamhet med polisen och andra brottsbekämpande myndigheter. Ellen Juntti ställer frågan i ljuset av utvecklingen av ungdomsbrottsligheten.

Precis som Ellen Juntti ser jag mycket allvarligt på utvecklingen när det gäller ungdomsbrottsligheten. För att vi ska komma till rätta med den är det viktigt att vi har ett effektivt brottsförebyggande arbete. Ett sådant arbete förutsätter att olika aktörer samarbetar och då har möjlighet att dela information med varandra.

Regeringen har därför gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att – utifrån ett sekretessperspektiv – undersöka förutsättningarna att dela information mellan olika aktörer i arbetet med att förebygga brott och att vid behov lämna förslag till åtgärder. Uppdraget ska redovisas senast den 26 februari 2021.

Om ett behov av författningsändringar skulle aktualiseras i fråga om sekretesslagstiftningen kommer jag givetvis att noga överväga vilka åtgärder som bör vidtas.

Stockholm den 18 november 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.