En ny uppföljningsmodell av polisens arbete

Skriftlig fråga 2021/22:1589 av Katja Nyberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-13
Överlämnad
2022-05-16
Anmäld
2022-05-17
Svarsdatum
2022-05-25
Sista svarsdatum
2022-05-25
Besvarad
2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

En väl fungerande polis är en förutsättning för en trygg rättsstat. Svensk polis har i dag stora utmaningar att fullfölja sitt uppdrag och behöver ökade resurser både ekonomiskt och lagföringsmässigt, men det är även en ledningsfråga.

Det finns en ledningskultur inom polisen som hämmar en sund utveckling. Det strategiska och operativa polisarbetet analyseras och utvärderas inte som det borde. De problem som Polismyndigheten har i sitt sätt att bedriva sin verksamhet beror på att ett grundläggande analysarbete saknas. Kritik undertrycks ofta, och projekt utvärderas inte som de borde.

Utan ett sunt utvecklingsarbete är det svårt att se att svensk polis har de förutsättningar som krävs för att lyckas förändra sitt arbetssätt och därigenom uppnå förbättrade resultat. Ett tydligt exempel på de brister som finns inom polisen är kravallerna som skedde under påskhelgen.

Sedan omorganisationen har det pågått ett arbete med att ta fram en ny uppföljningsmodell som bland annat ska fånga upp mer kvalitativa faktorer än tidigare. Men arbetet har ännu inte slutförts.

En bättre resultatuppföljning som håller hög kvalitet och utgår från ändamålsenliga mått kommer att möjliggöra ett större ansvarsutkrävande av chefer och även vara relevant när det gäller resursfördelning inom Polismyndigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:


Hur ämnar regeringen se till att detta arbete slutförs och tas i bruk så snart som möjligt? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1589 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/01727 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1589 av Katja Nyberg (SD)
En ny uppföljningsmodell av polisens arbete

Katja Nyberg har frågat mig hur regeringen ämnar se till att Polismyndighetens arbete med att ta fram en ny uppföljningsmodell slutförs och tas i bruk så snart som möjligt.

Polismyndigheten arbetar kontinuerligt med att utvärdera, följa upp och utveckla sin verksamhet. Det är myndigheten som beslutar om hur verksamheten ska organiseras, utifrån sin instruktion och andra författningar, och det är även myndigheten som ansvarar för prioriteringar och resursfördelning inom myndigheten. Detta är en viktig princip som ska värnas.

Regeringens resultatuppföljning av Polismyndigheten följer den logik som gäller för samtliga myndigheter. Återrapporteringskrav och uppdrag lämnas i det årliga regleringsbrevet som gäller utöver myndighetens instruktion och andra författningar.

Polismyndigheten lyder dessutom under internrevisionsförordningen och har en internrevision samt en tillsynsenhet som fortlöpande bidrar till att utveckla myndighetens verksamhet. Det är en pågående process som myndigheten själv styr över.

För att utvärdera de stora resursförstärkningar som Polismyndigheten har tilldelats de senaste åren och för att utvärdera satsningen på 10 000 fler anställda i Polismyndigheten under perioden 2016–2024 gav regeringen i juni 2021 Brottsförebyggande rådet i uppdrag att utvärdera satsningen. I uppdraget ingår bland annat att kartlägga hur tillskotten har fördelats och använts samt analysera hur verksamheten och dess resultat har utvecklats.

Därutöver har regeringen även gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att vidareutveckla den modell för uppföljning av rättskedjans myndigheter som myndigheten presenterade i rapporten En modell för uppföljning av rättskedjans myndigheter (Brå 2018:8). Brottsförebyggande rådet ska vidareutveckla den del av modellen som rör resultatmått för rättskedjan. Uppdraget är ett led i att utveckla en mer heltäckande, sammanhållen och ändamålsenlig uppföljning av rättskedjans verksamheter. Uppdraget ska redovisas den 1 november 2022.

Stockholm den 25 maj 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.